Se înfiinţează Poliţia Animalelor la ANSVSA
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va avea in structura o Politie a Animalelor, care va verifica detinatorii de animale si ii va sanctiona pe cei care nu le hranesc sau le maltrateaza.
Directia Politia Animalelor este prevazuta in noua organigrama a ANSVSA, ce trebuie aprobata prin hotarare de guvern.
Politia Animalelor ar urma sa se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt tinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzand gradini zoologice, circuri si adaposturi, precum si locuintele unor detinatori, alaturi de transporturile de animale, a explicat Kuki Barbuceanu, consilier in cadrul Directiei Generale Control Oficial din ANSVSA, din care ar urma sa faca parte si aceasta noua structura.
"Am pus si pun si eu in continuare umarul la construirea acestui departament", a declarat fostul coordonator de programe al fundatiei Vier Pfoten.
Va avea dreptul sa dea amenzi si sa confiste animale
Politia Animalelor va raspunde la sesizari, va merge in control si va aplica sanctiuni contraventionale principale - amenzi - si complementare - confiscarea animalelor, cand va constata incalcarea legislatiei privind protectia animalelor.
In cazul in care se impune confiscarea, va fi nevoie de adaposturi pentru animalele mari. In acest sens, reprezentantii ANSVSA discuta cu reprezentantii consiliilor judetene sa infiinteze in fiecare judet un adapost cu cel putin 15 locuri pentru animale mari, a mai spus Barbuceanu, adaugand ca si ONG-urile s-ar putea implica in rezolvarea acestei probleme.
In prezent autoritatile nu au, de cele mai multe ori, unde sa duca un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru ca este maltratat sau tinut in conditii improprii de stapan, a precizat Barbuceanu.
Transportul animalelor in bune conditii va fi un alt aspect verificat de Politia Animalelor, intrucat si aici se inregistreaza abuzuri, a aratat Barbuceanu, exemplificand prin cazul cailor de la Letea, care erau dusi la abator in mai 2011, fiind inghesuite zeci de animale intr-un camion fara respectarea regulilor privind hrana si adapatul.
Astfel, Politia Animalelor ar urma sa aplice legea de privind protectia animalelor (Legea 205/2004, modificata prin Legea 9/2008), legea privind cainii fara stapan (Legea 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001), precum si Regulamentul (CE) nr. 1/2005 privind protectia animalelor in timpul transportului.
In cazul constatarii unor fapte de natura penala, aceasta structura va sesiza Politia Romana, in cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne, la care se lucreaza de asemenea in prezent.
Ca directie, Politia Animalelor ar urma sa aiba 15 angajati, in afara directorului. De asemenea, fiecare directie judeteana a ANSVSA ar trebui sa aiba cate doi - trei angajati cu aceleasi atributii privind protectia animalelor, a mai aratat Barbuceanu.
Politia Animalelor nu va avea atributii noi fata de cele pe care le are in prezent ANSVSA in ceea ce priveste bunastarea animalelor, dar va functiona ca o structura specializata pentru protejarea acestora.