Sebastian Burduja: Interesul este să nu fim vulnerabili în fața experților în șantaj energetic de la Est

Primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile, a afirmat, luni, în plenul Senatului, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
''România are, astăzi, pentru prima dată după 17 ani, o Strategie Energetică Națională, pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut și care include direcția în care trebuie să mergem. Avem de livrat pentru români o energie sigură, o energie ieftină și o energie curată, în această ordine de priorități. Eu mă gândeam că, indiferent de apartenența politică, parlamentarii români au un interes comun al țării noastre și primul interes ar trebui să fie să livrăm românilor această securitate energetică, să nu depindem de alții, să nu fim vulnerabili în fața celor care sunt experți în șantaj energetic de la Est, așa cum am fost ani de zile și așa cum, din păcate, încă sunt alții în imediata noastră vecinătate. De aceea e atât de important că am început forajul în perimetrul Neptun Deep. Gândiți-vă ce înseamnă? România, anul trecut, a devenit deja cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Sunt date oficiale europene. Din 2027 sau poate mai curând, că proiectul e în avans, se mișcă bine, o să ne dublăm producția de gaz românesc. Gândiți-vă ce înseamnă să nu mai depindem noi de alții, să depindă alții de noi. Așa cum am spus, nu ne deranjează acest lucru, să fim prin noi înșine și pe picioarele noastre. O energie la un preț bun, mai depinde de un lucru: să producem suficient'', a declarat Burduja.
Oficialul a adăugat că România apelează la importuri de energie, în prezent, din cauza faptului că, ''în anii din urmă'' s-au închis ''din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz''.
''În anii din urmă, România a închis, din păcate, peste 7.000 de megawați termocentrale pe cărbune și parțial pe gaz. De aceea, astăzi, când avem consum mare, de exemplu la vârful de seară, suntem de multe ori nevoiți să apelăm la importuri. Și importurile sunt scumpe. Știți ce am făcut pe mandatul meu? N-am închis niciun megawatt, nici măcar unul. Mai mult decât atât, în ciuda unor voci, am finalizat Grupul 5 de la Rovinari, o investiție care a durat zece ani de zile, de 140 de milioane de euro. De ce grup pe cărbune? Pentru că până n-ai cu ce să înlocuiești cărbunele, tot o sursă de producție în bandă, atunci n-ar trebui să-l scoți. Și asta am făcut'', a spus demnitarul.
Potrivit sursei citate, în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, România se află pe prima poziție în Uniunea Europeană, raportat la Fondul de modernizare.
''S-a spus aici că n-avem cine știe ce performanțe la fonduri europene. Verificați, vă rog, pe ce loc este România la absorbția de fonduri europene din Fondul pentru modernizare. Vă spun eu: locul unu la nivel european, suntem campioni europeni, cu cele mai multe miliarde de euro. Sunt aproape 14 miliarde de euro din PNRR și Fondul pentru modernizare care s-au dus în contracte semnate și proiecte deja în implementare: 10.000 de megawați solari și eolian 1.000 de megawați, stocare în baterii 1,7 miliarde de euro, 4.000 km rețea de transport și distribuție, proiecte de modernizare. Avem peste 2.000 de megawați în proiectele nucleare de blocate după zeci de ani de zile, contract semnat anul trecut. De asemenea, avem ca obiectiv să finalizăm hidrocentralele începute acum zeci de ani și blocate de tot felul de litigii, cum este cel de la Bumbești-Jiu. apoi Dumitra, 98% terminată, dar blocată de două-trei organizații de mediu, pentru că acolo s-a găsit un rac pe care nu l-a văzut nimeni. Suntem în procedură de a relua avizarea de mediu laa Răstolița. Am obținut, după foarte mulți ani, în județul Mureș, acordul de mediu pentru 30 de megawați și proiectul va fi finalizat anul acesta'', a precizat Sebastian Burduja.
Reprezentantul Guvernului a subliniat că una dintre prioritățile zero ale sistemului energetic național se referă la dezvoltarea hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj.
''Tarnița-Lăpuștești era un proiect uitat într-un sertar, pe care în primele săptămâni de mandat l-am repus printre priorități la Ministerul Energiei. Am mandatat compania SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, n.r.) să scoată la licitație ceea ce a și făcut și în două rânduri n-a veni nimeni cu o ofertă eligibilă. De ce? Pentru că s-a construit foarte puțin în sectorul hidro în treizeci și ceva de ani în România. Asta este realitatea. Și apoi ne-am așezat la masă cu cele mai mari firme din lumea asta care au construit gigawați de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, și anume Itochu din Japonia și EDF din Franța și ne punem la masă cu Hidroelectrica să facem acest proiect. Este o prioritate zero, cum sunt toate hidrocentralele cu acumulare prin pompaj. Asta este scris și în Strategia Energetică Națională și asta vom livra. Ați vorbit de facturi. Din păcate, un neadevăr pe care văd că îl perpetuați (inițiatorii moțiunii de cenzură, n.r.) în spațiul public, cum că am plătit cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană. Facturile sunt plafonate în România de peste doi ani de zile, dinaintea mandatului meu de ministru. La energie electrică avem al cincilea cel mai mic preț în Uniunea Europeană și la gaz avem al patrulea cel mai mic preț din Uniunea Europeană. Acestea sunt datele Eurostat și vă rog frumos să le verificați, să le vedeți cu ochii dumneavoastră. Cine are prețuri mai mici decât noi? Câteva țări care iau în continuare gaz de la Federația Rusă. Sper că nimeni de aici nu ar susține un asemenea scenariu pentru ieftinirea facturilor, pentru că, mai presus decât orice, totuși, libertatea n-are preț și asta ar însemna să avem o țară puternică pe picioarele ei, să nu mai depindem de alții'', a explicat ministrul Energiei.
Senatul dezbate și votează, luni, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
Moțiunea intitulată ''Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri'' a fost depusă pe 26 martie în plen de către liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu.
Cei 45 de semnatari ai moțiunii (28 senatori AUR, 10 S.O.S. România și 7 POT) susțin că ''domeniul Energiei, vital pentru orice țară, reprezintă o pălărie prea mare pe capul ministrului Burduja'' și solicită demisia acestuia, acuzând ''o gestionare dezastruoasă, care ne-a costat scump''.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ

x