Sebastian Ghiţă a depus probe la Parchetul General
Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat marţi la Parchetul General, susţinând că a venit să depună probe în dosarul în care s-a autodenunţat pentru că ar fi falsificat raportul de expertiză privind teza de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Răspunzând unei întrebări, Sebastian Ghiţă a spus că autodenunţul său nu este un act de răzbunare.
"Nu este niciun act de răzbunare. Cât timp suntem cercetaţi şi verificaţi în cadrul legii, nu cred că zicem nimic. Când se măsluiesc şi se falsifică probe, trebuie să spunem ceva. Un procuror nu are voie să facă lucrul acesta", a replicat Sebastian Ghiţă.
Ulterior, Sebastian Ghiţă a mers la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă unul dintre dosarele în care este acuzat de corupţie. El a reluat aici subiectul prezenţei sale la Parchetul General.
"Am depus nişte documente în sprijinul afirmaţiilor mele care vizează participarea mea la acele întâmplări din 2012", a spus Sebastian Ghiţă, subliniind că îi va fi uşor procurorului de caz să stabilească ce persoane trebuie audiate în acest caz.
"Nu cred că vreunul dintre noi este deasupra legii şi nici doamna Kovesi nu se poate aşeza deasupra legii, chiar dacă o bună perioadă de timp a încercat să ne convingă de faptul că imensa putere a dânsei trebuie să facă pe toţi din România să ne temem şi să nu vorbim niciodată despre ce s-a întâmplat", a mai declarat deputatul.
Săptămâna trecută, Ghiţă a depus la Parchetului General un autodenunţ, în care arată că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că şefa DNA nu a plagiat în teza de doctorat.
"Am venit să aduc un autodenunţ care vizează felul în care eu, Sebastian Ghiţă, şi mai mulţi înalţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea, la falsificarea raportului tehnic de expertiză ce vizează teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. Eu am date, elemente şi informaţii şi vreau să le aduc la cunoştinţă Parchetului General, pentru că doar procurorul general al României sper că mai are posibilitatea şi puterea să verifice aşa ceva, care arată cum, în momentul în care s-a pus problema plagiatului tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport tehnic în baza căruia consiliul acela de la minister a luat decizia că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm", declara atunci Ghiţă.
În august 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis că Laura Codruţa Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.
Grupul de Investigaţii Politice şi Miliţia Spirituală au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susţinută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, cu titlul ''Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal'', este un plagiat, susţinând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu şi fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.