Secretarul de stat Horia Irimia: Bugetul pe 2014 este unul al investiţiilor
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Horia Irimia afirmă că bugetul pe 2014 este unul al investiţiilor, stimularea creşterii economice reprezentând principalul obiectiv al politicii bugetare anul viitor, susţinut prin creşterea investiţiilor publice.
'Cheltuielile destinate investiţiilor reprezintă 39,8 miliarde lei, cu 3,6 miliarde mai mult ca în anul 2013, ceea ce înseamnă 6% din PIB. Mi se par total ipocrite comentariile privitoare la bugetul alocat Ministerului Dezvoltării Regionale. Pe vremea Guvernului Boc - Udrea, ministerul condus pe atunci de Elena Udrea avea o alocare mai mare decât cea din bugetul pe 2014. În vremurile acelea, când era şi recesiune economică, s-au deschis peste 4.000 de şantiere în mod propagandistic, care apoi nu au mai avut finanţare corespunzătoare', a declarat Irimia duminică pentru AGERPRES, la Reşiţa.
Potrivit secretarului de stat, USL consideră că este foarte important să finanţeze proiecte de dezvoltare a comunităţilor locale - alimentări cu apă şi canalizări, drumuri şi străzi, infrastructură locală.
În ceea ce priveşte programul de autostrăzi, Irimia a precizat că acciza de şapte eurocenţi va fi în bună măsură amortizată şi prin trendul descrescător al preţului petrolului de pe piaţa internaţională.
'Actualmente, preţul petrolului a coborât chiar sub 100 dolari/baril, iar estimările converg către aceeaşi evoluţie descendentă', spune Irimia.
În opinia secretarului de stat, strategia privind programul de autostrăzi, prezentată recent de Guvern, este primul document strategic ce propune ca o autostradă să treacă prin Caraş-Severin.
'Măsurile adoptate de către Guvernul USL şi politica fiscală a acestuia au făcut ca, în comparaţie cu acelaşi trimestru din anul 2012, PIB-ul să cunoască o creştere cu 4,1%. Recentele rezultate date publicităţii de EUROSTAT arată că România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni, cât şi cu perioada iulie-septembrie 2012', a subliniat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării.
Creşterea de 1,6% pe care România a înregistrat-o în trimestrul al III-lea a făcut ca România să fie lider în UE, urmată de state precum Letonia (1,2%), Marea Britanie şi Ungaria (ambele cu 0,8%), precum şi de Polonia (0,6%), a mai spus Horia Irimia.