Secretele Coreei de Nord, dezvăluite de o aplicaţie turistică
Una dintre trăsăturile care au atras notorietatea internaţională a Coreei de Nord este tocmai alura plină de secrete, atât de multe şi îndeajuns de bine păstrate încât misterul acesta atrage turişti străini în fiecare an. În ajutorul lor a fost creată o aplicaţie care oferă sfaturi inedite pentru a-ţi asigura o vacanţă perfectă în statul nord-coreean.
Aplicaţia „The North Korea Travel” a fost lansat de un site londonez şi îşi propune să fie un ghid pas cu pas pentru străinii care vizitează statul nord-coreean, oferind sfaturi de la atracţiile din oraş, până la felul în care trebuie să te comporţi cu ghizii locali, relatează cotidianul britanic „The Huffington Post”.
Oferă cadouri ghidului tău
Vizitatorii străini trebuie însoţiţi şi supravegheaţi în permanenţă de cel puţin doi ghizi nord-coreeni,iar regula de bază este că acolo unde ghizii nu te duc, nu ai voie să mergi nici tu. Aplicaţia sugerează că este bine-venit gestul de a oferi cadouri supraveghetorilor tăi, în special cele care presupun o cantitatea considerabilă de alcool. „Lichiorul şi alcoolul ar putea fi bine-primite de şoferul autocarului (cu turişti). Încercai asta şi optaţi pentru cele mai scumpe mărci din Coreea de Nord”, ne sfătuieşte aplicaţia.
Nu pune întrebări nepotrivite
Aplicaţia avertizează în repetate rânduri să nu agasezi ghizii cu întrebări insistente despre istoria Coreei de Nord, chiar dacă vei auzi mai multe versiuni ale aceluiaşi fapt istoric. Această atenţie minoră ar putea salva ghidul tăui de mari probleme. „Orice comportament nepotrivit al unui membru al grupului de vizitatori va fi considerat un eşec al ghidului, iar pedepsele pot fi severe”, subliniază creatorii aplicaţiei. Iar potrivit numeroaselor poveşti ale celor care au fugit din ţară suntem siguri că regimul de la Phenian poate aplica fără întârziere măsuri dure.
Poţi ascunde carduri de memorie de vameşi
În Coreea de Nord este interzis în mod tacit orice omiterea în fotografii a oricărei părţi a statuilor reprezentând liderul nord-coreean, însă există o cale de a eluda supravegherea atentă a ghizilor.
„Fotografiile voastre vor fi uneori verificate la ieşirea din ţară”, explică aplicaţia, iar tocmai de aceea „mulţi vizitatori ţin în aparatele de fotografia un card cu doar câteva imagini obişnuite, iar „adevăratul” card se află în mp3 player-ul lor”.
Mersul la Circ? Propagandă!
Deşi Circul Armatei Populare arareori expune spectatorilor animale , „aproape de fiecare dată oferă câte-un spectacol de clovn anti-american”.
Exist doar două cafenele în toată ţara
Cel puţin potrivit listei de cafenele listate în cadrul aplicaţiei. Însă cei care au vizitat ţara spun că există puţin mai multe decât două.
Fără cafenele, dar compensează fabricile
Aplicaţia enumeră nu mai puţin de 14 fabrici, de la „faimoasa” Fabrică de Fertilizator Hungman, până la Fabrica de Maşini Tae`an, care găzduieşte în aceeaşi clădire şi un „muzeu revoluţionar”.
Dacă ai probleme medicale, ar fi bine să fii străin
În Coreea de Nord există spitale care tratează în mod exclusiv străinii care ajung în ţară. Ceea ce este interesant este că turiştii se bucură de condiţii mult mai bune decât un nord-coreean de rând, ale cărui spitale sunt adesea neaprovizionate cu materie primă, nu dispune de echipamente performante sau efectiv lipsesc.
Orice atinge un membru al familiei Kim se transformă în „aur”
..şi devine ceva aproape sacru. În Coreea de Nord există Muzeul Kyongsong, listat şi de aplicaţia de turism, care include o secţiune specială unde se află o casă în care a dormit câteva nopţi Kim Jong-il (tatăl actualului lider nord-coreean Kim Jong-un) câteva nopţi, când era doar un copil. Se pare că nu poţi intra în casă, dacă vizitezi muzeul, însă ghidul poate deschide una dintre ferestre locuinţei, pentru a permite turiştilor să facă fotografii.
Kim Jong Il nu era un bun orator
Aplicaţia listează printre obiectivele turistice şi Piaţa Kim Il Sung, numită după numele răposatului lider, fiind totodată locul unde acesta şi-a ţinut singurul discurs din viaţă. discurs care s-a limitat doar la cuvintele: „Glorie Armatei Populare eroice”.
„Avantajul” de a fi turist: nu eşti primit la hotel
În estul şi nord-estul ţării există mai multe hoteluri a căror politică interzice cazarea străinilor. Motivele sunt „necunoscute”, potrivit aplicaţiei.
Microfoane în camera de hotel
Potrivit aplicaţiei, aflăm că în ultima perioadă în camerele de hotel nu au mai fost instalate microfoane şi, în orice caz, aceste dispozitive nu au fost instalate niciodată cu intenţia de a supraveghea turişti obişnuiţi. „Este probabil ca vizitatorii mai importanţă să fi fost ascultaţi, în trecut. Deşi ego-ul ar putea determina unii turişti să creadă că sunt supravegheaţi, cel mai probabil nu este adevărat”, instruieşte aplicaţia.