Secretele din spatele cascatului
Daca o persoana care casca, te face si pe tine sa casti, nu da vina pe empatie. Un nou studiu demonstreaza ca nu exista nicio legatura intre cascatul „contagios” si empatia cu persoana care casca.
Cascatul contagios este bine documentat si apare ca raspuns la ceea ce vezi, ce gandesti sau ce auzi despre cascat. Este diferit de cascatul spontan , care este legat de oboseala sau plictiseala.
Unele studii au sugerat o asociere intre cascat si empatie , dar acest nou de cercetare a constatat ca cascatul contagios poate scadea cu varsta si nu este puternic asociat cu niveluri de empatie , oboseala sau de energie.
Cercetatorii de la Universitatea Duke a ajuns la aceste concluzii dupa ce au inregistrat de cate ori au cascat 328 de oameni sanatosi, in timp ce vizionau un film de trei minute cu oameni cascand.
Varsta a fost singurul factor independent care a influentat in mod semnificativ cascatul contagios Persoanele mai in varsta, au cascat mai putin la vizionarea video-ului. Cu toate acestea , varsta explica doar 8 % din diferentele in raspunsurile participantilor la film , au spus cercetatorii.
" Lipsa de asociere in studiul nostru intre cascat contagios si empatie sugereaza ca cascatul contagios nu este pur si simplu un produs de capacitatea cuiva de empatie , " a declarat autorul studiului, Elizabeth Cirulli.
Cercetatorii au remarcat faptul ca cascatul contagios este mai putin frecvent la persoanele cu autism sau schizofrenie, si ca invatarea despre biologia din spatele cascatului contagios ar putea ajuta la o mai buna intelegere cu privire la aceste tulburari.