Secretele japonezilor au fost dezvăluite! De ce nu îmbătrănesc şi nu se îngraşă

| 07 iul, 18:43

Naomi Moriyama, autoarea mai multor bestsellere despre alimentaţie şi longevitate, dezvăluie în cea mai recentă publicaţie a sa – Japanese women don’t get old or fat (trad. Japonezele nu îmbătrânesc şi nu se îngraşă) – care sunt secretele greutăţii ideale şi a unei vieţi sănătoase pe termen lung.

O masă tradiţională din Japonia constă în simplitate: peşte la grătar, orez fiert, legume la abur, un bol cu supă miso pe bază de soia, ceai verde - care, apropo, are numeroase beneficii pentru sănătate (protejează inima şi previne apariţia unor boli cronice) - şi fructe proaspete la desert.

Astfel de alimente nu atacă organismul cu multe calorii şi aduc vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, care asigură buna funcţionare a întregului corp, dar ţin la distanţă şi kilogramele. În plus, peştele şi algele de mare sunt surse excelente de acizi graşi esenţiali Omega 3, cu proprietăţi curative excelente, scrie Adevarul.

Dacă aţi avut ocazia să mergeţi în Japonia sau poate aţi mâncat la un restaurant cu specific japonez, cu siguranţă aţi observat că mâncarea se serveşte în boluri micuţe, nicidecum în farfurii cât jumătate de masă. Aspectul este un element esenţial de care se ţine cont întotdeauna în Japonia, cu precădere în timpul mesei.

Citeşte şi:  SECRETUL LONGEVITĂȚII! De ce sunt slabi japonezii și trăiesc 100 de ani?

De asemenea, mâncatul încet, pentru a simţi toate aromele alimentelor, este un alt atu al siluetelor fără cusur al japonezelor. Alte sfaturi care vă pot ajuta să mâncaţi mai puţin, deci să slăbiţi: nu umpleţ farfuria cu mâncare, fiecare fel de mâncare se serveşte separat în alt vas, mâncarea este aranjată în aşa fel pe farfurie încât să existe un echilibru şi o imagine vizuală estetică. În plus, cultura japoneză spune să vă opriţi din mâncat atunci când sunteţi 80% sătui, nu când vă ţineţi de burtă şi nu vă mai puteţi ridica de pe scaun.

Alimentaţia japonezelor nu presupune consumul zilnic de pâine, cartofi prăjiţi sau carne înecată în ulei. În schimb, se consumă aproape la fiecare masă orez fiert – ce poate fi înlocuit cu orezul brun, pentru cei care se tem de aportul de carbohidraţi simpli –, legume sotate în cantităţi mici de uleiuri sănătoase (ulei de rapiţă, cocos, in, struguri etc.), preparate la aburi sau tocate bastonaşe şi consumate în stare proaspătă. Orezul este o semnătură a bucătăriei asiatice şi are numeroase beneficii petnru sănătate. Acest aliment taie pofta de a mânca sărat, gras sau dulce, adică tocmai ceea ce trebuie evitat pentru a avea o greutate normală. De asemenea, micul dejun este nelipsit şi constă în tradiţionala supă miso, care conferă energie şi saţietate. Această supă este consumată încă din secolul VII de către călugării budişti şi este, de fapt, o pastă obţinută din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare şi apă. Potrivit unui studiu, s-a constatat că această supă, consumată zilnic, poate reduce la jumătate riscul de cancer de sân, creşte imunitatea şi îmbunătăţeşte digestia.

Prăjiturile şi alte dulciuri pline cu zahăr şi grăsimi nocive sunt înlocuite de japoneze cu fructe proaspete şi sănătoase, care aduc în corp vitamine, antioxidanţi şi fructoză naturală – adică acel dulce după care toţi tânjim, dar care este mult mai sănătos decât zahărul. Şi ultimul dar nu cel din urmă secret al longevităţii, valabil nu doar în cultura asiatică ci pretutindeni, este: „Mănâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca!“

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ