Şedinţă de guvern. Ordonanţa privind referendumul, anunţată de Viorica Dăncilă, nu figurează pe ordinea de zi

| 08 mai, 09:26

Guvernul se întruneşte în şedinţă miercuri, de la ora 14.00. Pe ordinea zi anunţată de află proiecte de hotărâri privind acordarea de ajutoare pentru locuitorii afectaţi de tornadă sau aprobarea bugetelor pe 2019 ale unor entităţi de stat, însă lipseşte proiectul de OUG pentru organizarea referendumului din 26 mai, deşi fusese anunţat marţi de premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea referendumului, proiect pe care nu l-a văzut încă. Totuşi, proiectul nu figurează pe ordinea de zi anunţată de guvern pentru şedinţa de miercuri.

"Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri (luni - n.r.) şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri - n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. (...) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util. (...) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern pentru că, până pe 10 (mai  - n.r.), mi se pare, trebuie adoptat acest act normativ", a spus Viorica Dăncilă, marţi, întrebată dacă ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului şi dacă forma actului normativ va fi cea propusă de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, nu prin raportarea la listele permanete, cum prevede legislaţia actuală. Cvorumul la referendum ar urma să crească astfel cu circa 200.000 de voturi.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele:

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării".

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

Din proiectul de OUG afişat de AEP a dispărut însă prevederea care îi interzicea președintelui Iohannis să participe la campania pentru referendum.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ