Şefii de stat din UE îi îndeamnă pe europeni să iasă la vot
Şefii de stat din 21 de ţări membre ale UE au semnat o declaraţie comună prin care îi îndeamnă pe cetăţenii europeni să voteze la alegerile europarlamentare din 26 mai. Oficialii europeni afirmă că este necesară implicarea activă a tuturor pentru promovarea unei "Europe paşnice şi integrate".
"Integrarea europeană a contribuit la îndeplinirea unei speranţe de pace vechi de secole în Europa, după ce naţionalismul feroce şi alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a două războaie mondiale. Până în ziua de azi, nu putem şi nu ar trebui să considerăm că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea sunt garantate. Este necesar să ne implicăm cu toţii în mod activ în promovarea ideii măreţe a unei Europe paşnice şi integrate", arată textul apelului comun semnat de 21 de şefi din stat din UE, potrivit unui comunicat remis de Administraţia Prezidenţială. Şefii de stat susţin că UE se confruntă cu "provocări profunde", printre care reversul uneia sau mai multor etape de integrare precum libertatea de mişcare sau desfiinţarea instituţiilor comune. "În aceste luni, mai mult decât oricînd în trecut, Uniunea Europeană se confruntă cu provocări profunde. Pentru prima dată de la începutul integrării europene, oamenii vorbesc despre reversul uneia sau mai multor etape de integrare, precum libertatea de mişcare sau desfiinţarea instituţiilor comune. Pentru prima dată, un stat membru intenţionează să părăsească Uniunea. În acelaşi timp, alţii cer mai multă integrare în Uniunea Europeană sau în Zona Euro, sau o Europă cu mai multe viteze. Viziunile asupra acestor chestiuni diferă în rândul cetăţenilor şi al guvernelor statelor membre, precum şi între noi, şefii de stat. Cu toate acestea, cu toţii suntem de acord că integrarea europeană şi unitatea sunt esenţiale şi că dorim ca Europa să continue ca o Uniune", conform sursei citate.
Ei consideră necesitatea unei Uniuni puternice, "o Uniune care are instituţii comune, o Uniune care îşi revizuieşte constant activitatea cu un ochi critic şi care este capabilă să se reformeze, o Uniune a cărui fundament sunt cetăţenii săi şi statele sale membre". "Alegerile din 2019 au o importanţă deosebită: dumneavoastră, cetăţenii europeni, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi chemăm pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019", precizează aceştia în apelul comun. Şefii de stat declară că Europa are nevoie de "o dezbatere politică dinamică cu privire la cea mai bună cale spre viitor", având la bază Declaraţia de la Roma din 25 martie 2017. Liderii europeni transmit că "viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot". "Europa este capabilă să gestioneze o gamă largă de opinii şi idei. Dar, cu siguranţă, nu trebuie să ne întoarcem la o Europă în care ţările nu mai sunt parteneri egali, ci adversari. Europa noastră unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea vă invităm să vă exercitaţi dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot", conform sursei memnţionate. Declaraţia este semnată de premierul Bulgariei Rumen Radev, preşedintele Cehiei Miloš Zeman, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Estoniei Kersti Kaljulaid, preşedintele Irlandei Michael D. Higgins, preşedintele Greciei Prokopios Pavlopoulos, preşedintele Francez Emmanuel Macron, preşedintele Croaţiei Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Italiei Sergio Mattarella, preşedintele Ciprului Nicos Anastasiades, preşedintele Letoniei Raimonds Vējonis, preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaitė, preşedintele Ungariei János Áder, preşedintele Maltei George Vella, preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen, preşedintele Poloniei Andrzej Duda, preşedintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa, preşedintele României Klaus Iohannis, preşedintele Sloveniei Borut Pahor, preşedintele Slovaciei Andrej Kiska şi preşedintele Finlandei Sauli Niinistö.