Şeful Institutului Geologic a fost demis. "Declaraţiile mele despre Roşia Montană au deranjat"
Şeful Institutului Geologic, Ştefan Marincea, a declarat că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general, el menţionând că intenţionează să facă plângere penală în acest caz.
"Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară", a precizat Ştefan Marincea, citat de Mediafax.
Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunţiu. Potrivit site-ului IGR, Marcel Mărunţiu este în prezent director ştiinţific al institutului.
În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este "de nota cinci" şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.
Marincea a fost întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general.
"E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a precizat Marincea. "Cred că declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze", a mai spus el, citat de realitatea.net.
Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (...) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase", a mai declarat Marincea la comisie.
Totodată, el a spus că proiectul "nu este în avantajul statului român", presupunând costuri uriaşe după exploatare.