Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman primea mită bani, alimente şi ţuică, acasă sau la birou
Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, vizat în dosarul în care DNA a făcut percheziţii miercuri în judeţ şi în care un procuror a fost reţinut, este acuzat că a primit bani, alimente şi ţuică, acasă sau la biroul său, pentru a facilita, între altele, obţinerea de permise auto.
Potrivit unor surse judiciare, şeful Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, este acuzat de mai multe fapte de trafic de influenţă şi luare de mită, iar procurorul Ovidiu Toma, de la Parchetul Tribunalului Teleorman, este acuzat de luare de mită.
Sursele citate au precizat că la Serviciul Poliţiei Rutiere Teleorman şi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, din cadrul Prefecturii Teleorman ”au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfăşurau activităţi infracţionale în legătură cu obţinerea frauduloasă, în schimbul unor sume de bani, a permiselor de conducere, precum şi în legătură cu intervenţii exercitate la poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere (agenţi constatatori) privind aplicarea unor sancţiuni mai blânde persoanelor contraveniente, şoferilor, în schimbul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite”.
În urma cercetărilor, anchetatorii au identificat mai multe situaţii în care şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, Dănuţ Dobre, şi-ar fi folosit influenţa asupra unor subalterni, dar şi asupra unor persoane cu care colabora, pentru a ajuta şoferi care încălcaseră Codul rutier sau persoane care doreau să fie sigure că obţin permisul de conducere în urma examenului auto.
Conform surselor citate, în luna iulie, Dănuţ Dobre a intervenit pe lângă unul dintre subalternii săi pentru a-i da o sancţiune ”mai blândă (trei puncte penalizare)” unui şofer prins conducând în municipiul Alexandria cu o viteză ce depăşea viteza legală cu 20 de kilometri la oră. În schimbul acestei intervenţii, şoferul i-a dat şefului Poliţiei Rutiere Teleorman produse alimentare drept mită.
În aceeaşi lună, comisarul Dănuţ Dobre a primit, în biroul său de la IPJ Teleorman, o sumă de bani, ”în schimbul «protecţiei» pe care se angajase să i-o asigure unei persoane în cazul comiterii unor abateri la regulile de circulaţie”, precizează sursele citate.
Tot în iulie 2015, Dănuţ Dobre i-a promis unei persoane ”că-şi va trafica influenţa pe lângă agenţi şi ofiţeri de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, din cadrul Prefecturii Teleorman, pentru ca fiul acesteia să fie declarat «admis» la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, cu nerespectarea dispoziţiilor legale”, mai spun sursele judiciare.
În schimbul acestei intervenţii, comisarul ar fi primit diverse bunuri, care i-au fost trimise acasă printr-un intermediar.
De asemenea, în luna iulie, Dănuţ Dobre a convins doi poliţişti de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, să intervină pentru ca fiul unui apropiat de-al său să obţină permis de conducere categoria ”B”, iar un alt bărbat să fie admis la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoriile ”C” şi ”E”, mai arată sursele citate.
În schimbul acestei intervenţii, bărbatul respectiv i-a dat şefului Seviciului Poliţiei Rutieră, chiar în biroul său, bani şi doi litri de ţuică.
De asemenea, conform surselor citate, în perioada iunie - august, şeful Poliţiei Rutiere Teleorman a intervenit pe lângă procurorul Ovidiu Toma, pentru ca acesta să claseze un dosar.
În schimbul soluţiei de clasare, comisarul de poliţie ”şi-a traficat influenţa asupra unui agent de la examinări auto pentru ca acesta din urmă să-l declare «admis» la proba practică pe nepotul procurorului, care a obţinut permisul de conducere categoria «B», în luna septembrie”, conform surselor citate.
Procurorii DNA au făcut, miercuri dimineaţă, percheziţii în judeţul Teleorman, la Serviciul Poliţie Rutieră, Serviciul Permise Auto şi Înmatriculări şi la Parchetul Tribunalului Teleroman.
Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, într-un comunicat de presă, că se fac cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în anul 2015.
În acest caz sunt vizaţi Şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre, subalterni ai acestuia şi procurorul Ovidiu Toma, de la Parchetul Tribunalului Teleorman.
Miercuri seară, în urma audierilor de la sediul DNA, procurorii au dispus reţinerea acestuia, urmând ca joi să fie prezentat unei instanţe din Capitală, cu propunere de arestare preventivă.
La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA este audiat şeful Poliţiei Rutiere Teleorman, comisarul Dănuţ Dobre.