Semnale pozitive privind viitorul Oltchim. Combinatul atrage privirile ruşilor
Acum ma bine de un an de zile, Oltchim-ul s-a aflat la un pas să închidă definitiv porțile. Astăzi, Oltchim-ul începe încet-încet să își revină și să atragă privirile tot mai multor investitori. Astfel, după ce PCC, în consorțiu cu un fond de invetiții israelian dar și o companie chineză s-au arătat interesate de preluarea combinatului vâlcean, a venit și rândul rușilor de la Oil Gas să facă o ofertă de cumpărare.
Marți, o delegație a companiei, care are deja afaceri în România, a fost prezentă la Râmnicu Vâlcea, într-o nouă vizită de evaluare. Rușii au efectuat deja câteva astfel de vizite și par a fi extrem de serioși în legătură cu preluarea combinatului, asigurând că au suficiente resurse financiare pentru asigurarea funcționării Oltchim și investițiile necesare. Mai mult, reprezentanţii Oil Gas Trade spun că au contactat deja furnizorii Oltchim, pentru ca în eventualitatea în care vor prelua combinatul, activitatea să ajungă la capacitate maximă, cât mai rapid.
Desigur, oferta rușilor trebuie atent evaluată, mai ales după experiența Mechel. Însă, interesul pe care Oil Gas îl arată pentru combinatul vâlcean este de bun augur. Cu cât vor exista mai mulți investitori interesați, cu atât șansele pentru ca privatizarea combinatului să fie încununată de succes sunt mai mari.
Un alt fapt îmbucurător este că statul român nu se grăbește să vândă compania. După experiența eșuată a privatizării pe genunchi pregătită de guvernările PDL, cabinetul Ponta a schimbat foaia. A fost declarată insolvența combinatului și s-a început, cu migală, eficientizarea activității Oltchim.
Rezultatele, după nouă luni de la declararea insolvenței, sunt îmbucurătoare. La începutul acestei luni, administratorul judiciar al companiei aflate în insolvență, declara că Oltchimul este stabilizat din punct de vdere economic.
Astfel, facturile către către furnizorii de utilități au fost aduse la zi, iar aprovizionarea cu materie primă a fost asigurată la un nivel minim de 4.500 de tone pe lună pentru tot anul 2014. De asemenea, foarte important, salariile angajaților companiei precum și plățile compensatorii pentru salariații disponibilizați în iulie sunt plătite integral. În sfârșit, ca urmare a salvării combinatului de la faliment, și-au putut păstra locurile de muncă și câteva mii de angajați din industria orizontală, care deservește Oltchim.
Așadar, chiar dacă situația nu este încă roză, iar combinatul de la Râmnicu Vâlcea nu a ajuns să funcționeaze la capacitate maximă, lucrurile s-au îmbunătățit substanțial. Iar această schimbare în bine înseamnă că, atunci când se va decide să vândă, statul român va putea obține în schimbul Oltchim o sumă importantă, fără să facă niciun rabat în ceea ce privește seriozitatea financiară a cumpărătorului, pentru că va avea de unde să aleagă.