Semnalele false ale FOAMEI. De ce mâncăm mai mult şi mai prost

| 23 mar, 2014

Stim ca foamea este nevoia corpului nostru de a fi hranit, iar fara caloriile si nutrientii furnizati de alimente nu putem functiona fizic sau intelectual. Dar, cand vine vorba de mancare, suntem animati si de alte motivatii decat simpla supravietuire.

Primele semne ale foamei (ghioraitul stomacului, vederea incetosata, senzatia de oboseala etc.) semnaleaza o hipoglicemie, adica scaderea nivelului de zahar din sange. Creierul este „informat“ de aceasta situatie prin intermediul unui hormon specific: grelina.

Acesta reactioneaza, secretand adrenalina si noradrenalina, aceiasi hormoni ca si in situatiile de stres, fiindca un creier care descopera ca ii este foame, intra automat pe modul de urgenta. Cand mancam, glicemia creste si un nou mesaj este trimis creierului, in special prin intermediul leptinei. Apoi se secreta serotonina, hormonul satietatii, al starii de bine, incat, la capatul acestui lant de informatii ultrarapide, suntem satui si incetam sa mai mancam.

Asa functioneaza lucrurile de mii de ani, omul fiind conectat atat la semnalele foamei, cat si la cele ale satietatii. Dar astazi ne este din ce in ce mai greu sa percepem acesti indicatori si sa actionam in consecinta. Mancam mai mult, mancam prost, dezvoltam anumite boli. De aceea cercetatorii incearca sa inteleaga ce ne dezechilibreaza sistemul de control.

Citeşte mai multe pe psychologies.ro.

Tag-uri: foame, mancare
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ