Semnalul BNR înainte de alegeri – actuala direcție trebuie continuată
“Macroeconomic, România stă foarte bine. România îndeplineşte 10 din cele 11 criterii de convergenţă la UE. Cel care a rămas sunt investiţiile nete internaţionale, criteriu pe care de altfel nicio ţară nu îl îndeplineşte. Stăm cel mai bine din Europa Centrală, stăm mai bine decât Lituania şi mai bine decât Suedia chiar", a declarat economistul-șef al BNR.
După ce economia țării noastre și-a continuat și în prima parte a anului tendința de apreciere începută acum doi ani, iar Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognoza de creștere a PIB la 2,4%, joi, Banca Națională a României a confirmat efectele pozitive ale politicilor macroeconomice derulate de către guvernul condus de Victor Ponta.
Potrivit economistului șef al BNR, Valentin Lazea, România îndeplinește zece din cele 11 criterii de convergență, având astfel una dintre cele mai bune situații macroeconomice din Europa Centrală. “Macroeconomic, România stă foarte bine. România îndeplineşte 10 din cele 11 criterii de convergenţă la UE. Cel care a rămas sunt investiţiile nete internaţionale, criteriu pe care de altfel nicio ţară nu îl îndeplineşte. Stăm cel mai bine din Europa Centrală, stăm mai bine decât Lituania şi mai bine decât Suedia chiar", a declarat economistul-șef al BNR.
Citeşte şi: Economistul şef al BNR: România stă mai bine macroeconomic decât Suedia
Declarația lui Valentin Lazea nu face decât să confirme o dată în plus inspirația politicilor economice desfășurate de actualul executiv pentru a stabiliza România din punct de vedere fiscal și macroeconomic. Totodată, confirmarea măsurilor guvernamentale venită din partea BNR arată că actuala direcție macroeconomică trebuie continuată. Astfel, având în vedere soluțiile economice fanteziste și destabilizatoare propuse de candidatul ACL la alegerile prezidențiale, singurul mod prin care România poate ajunge, în viitorul apropiat, să îndeplinească toate cele 11 criterii de convergență este să se asigure continuitatea măsurilor dereulate de actualul cabinet, prin menținerea la guvernare a actualei coaliții.
Confirmarea performanțelor macroeconomice subliniată de BNR vine în contextul în care anul trecut țara noastră a înregistrat o creștere economică peste așteptări de 3,5%, iar în acest an avansul PIB a fost de 2,6%, pe serie ajustată, comparativ cu perioada similară din anul trecut. Perspectivele pentru acest an sunt încurajatoare având în vedere creșterile înregistrate de exporturi, majorarea producției industriale, relansării consumului intern și a anului agricol bun. Potrivit ministrului Economiei, Constantin Niță, în acest an țara noastră va putea înregistra un avans al PIB cuprins între 2,8% și 3%. “Am încredere în economia românească. După o creştere de 2,6% la finalul trimestrului al doilea, nu văd de ce, la finalul anului, să nu ne ducem la 2,8%-3%. Eu sper că aşa va fi. Nu am avut niciun semnal că nu se va menţine acest ritm”, a declarat ministrul.
Citeşte şi: Gradul de absorbţie al fondurilor europene până la sfârşitul anului va fi de peste 50%. Ce loc ocupăm în UE
Un alt semnal pozitiv cu privire la bunul mers al politicilor guvernamentale este conferit de datoria României, care se situa la finalul trimestrului al doilea din acest an, la 248,306 miliarde de lei. Suma datorată de țara noastră reprezintă doar 38,5% din PIB, aproape jumătate din media de 87% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene şi nivelul de 92,7% din PIB consemnat în zona euro. De altfel, în perioada aprilie - iunie 2014, România a înregistrat una dintre cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia (10,5% din PIB) şi Luxemburg (23,1% din PIB).
Anunțul oficialului BNR vine la câteva zile după ce Standard and Poor’s a reconfirmat ratingul „investment grade” acordat României în prima parte a anului și la o zi după ce Guvernul a reușit să se împrumute, recent, la o dobândă scăzută pe piețele financiare externe. Toate aceste semnale venite din partea agențiilor de rating, piețelor financiare globale sau din partea unor instituții mondiale vin să confirme direcția bună în care a fost menținută economia prin intermediul măsurilor guvernamentale derulate de către cabinetul condus de Victor Ponta. Continuarea politicilor implementate de actualul cabinet, prin menținerea la guvernare a actualei alianțe guvernamentale, va asigura predictibilitatea și creșterea economică necesare dezvoltării sustenabile a României.