Alți doi generali urmăriți penal în dosarul lui Corneliu Dobrițoiu
Generalii Gheorghe Rotaru și Sergiu Medar, foști consilieri prezidențiali, au fost puși și ei sub urmărire penală în dosarul în care mai mulți generali sunt acuzați că și-au cumpărat locuințele de serviciu deși legea nu le permitea.
DNA anchetează mai mulţi militari care ar fi cumpărat, cu ajutorul unui general în rezervă, locuinţele de serviciu, la preţuri subevaluate. Procurorii au început deja urmărirea penală în cazul fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Alături de el, au mai apărut numnele generalilor Ghorghe Rotaru și Sergiu Medar, cercetați pentru aceleași fapte - cumpărarea locuinței de serviciu deși dețineau și alte proprietăți. Cei doi generali s-au prezentat miercuri la DNA pentru a le fi aduse la cunoștință acuzațiile, ultimul pas procedural înainte de trimiterea dosarului la instanță. În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale, generalul în rezervă Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat.
"Conform legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii.
Titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat", se arată într-un comunicat al DNA.
Dobriţoiu susţine că nu a avut avut nicio altă locuinţă de la Ministerul Apărării şi că, atunci când i s-a repartizat locuinţa de serviciu, a făcut îmbunătăţiri semnificative care s-au regăsit, ulterior, în preţul cu care a vândut locuinţa.
Dobriţoiu a subliniat că nu a mai fost chemat să dea explicaţii la parchet de patru ani, dar dacă va fi solicitat va fi la dispoziţia organelor de anchetă.
Totodată, el susţine că nu a avut nici măcar relaţii de serviciu cu Traian Pigui, generalul pe numele căruia procurorii DNA efectuează actele de urmărire penală privind vânzarea locuinţelor de serviciu.
Generalul în rezervă care vândut imobilele, dintre care unele RA-APPS, este urmărit penal pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.