Senatorul USR, Florina Presadă: Ministerul Muncii loveşte în cei vulnerabili pentru a acoperi deficitul bugetar
Senatorul USR Florina Presadă a declarat marţi că Ministerul Muncii este "îndiferent" la invitaţiile la dialog din partea reprezentanţilor persoanelor cu dizabilităţi, aceştia fiind nevoiţi să iasă în stradă, USR cerând Guvernului abrogarea OUG 60/2017.
"Reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi şi ai unităţilor protejate se văd siliţi să iasă în stradă pentru a se face auziţi, Prim Ministrul şi Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale rămânând până acum indiferenţi la invitaţiile la dialog lansate de aceştia. Guvernul a adoptat OUG 60/2017 fără nici un fel de consultare prealabilă cu cei afectaţi. Demersul, justificat oficial de necesitatea de a combate practicile ilegale din domeniu, nu este decât expresia cinismului cu care acest Guvern înţelege să aducă bani la buget pentru a-şi acoperi deficitul creat de măsuri populiste", precizează senatorul USR Florina Presadă.
Partidul Uniunea Salvaţi România afirmă că prin adoptarea OUG 60/2017sunt eliminate unităţile protejate în care munceau persoane cu dizabilităţi.
"Uniunea Salvaţi România cere Guvernului Tudose şi majorităţii parlamentare abrogarea articolelor OUG 60/2017 care afectează negativ angajarea persoanelor cu dizabilităţi, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 septembrie 2017, şi să deschidă imediat dialogul cu reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi afectaţi de această măsură, ai celor care au deschis unităţi protejate şi ai mediului de afaceri pentru identificarea unor soluţii sustenabile", precizează, într-un comunicat de presă, USR.
Un protest a fost organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale marţi, la care participă 400 de persoane cu dizabilităţi, reprezentanţi şi susţinători ai acestora din întreaga ţară.
Federaţia a anunţat că protestul este organizat în numlele a 2000 de persoane cu dizabilităţi angajate în Unităţi Protejate Autorizate, precizând că oamenii se tem că vor intra în şomaj începând cu 1 septembrie, care urmare a adoptării OUG 60/2017.
"Oamenii aceştia nu vor să devină asistaţi sociali sau cerşetori. Guvernul României a rămas surd la toate apelurile noastre de a nu vota prevederile acestei ordonanţe, fără o perioada tranzitorie şi fără măsuri de suport pentru angajatorii de persoane cu dizabilităţi. Prin urmare, de la 1 septembrie, angajaţii cu dizabilităţi îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că unităţile protejate autorizate, lipsite de orice facilitate fiscală sau economică, vor intra în faliment. Instituţiile publice şi private cu peste 50 de angajaţi care nu au 4% persoane cu dizabilităţi, vor plăti o taxă lunară dublă la buget- egală cu salariul minim brut pe economie x numărul de persoane cu dizabilităţi neangajate (în raport cu acest procent minim). Bugetul României va fi astfel mai plin cu circa 500 de milioane de euro anual", transmite Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, printr-un comunicat de presă.