SENATUL a adoptat propunerea prin care poate fi demis preşedintele CNA
Plenul Senatului a adoptat luni propunerea legislativă pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr.402/2002, prin care respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al CNA atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului, transmite Agerpres.
Potrivit unui amendament formulat în Comisia pentru cultură şi adoptat de către plenul Senatului, articolul 20, alin. (1) din lege a fost modificat în sensul că "în cadrul activităţii de control parlamentar, exercitată în temeiul art. 10, alin. (1), activitatea Consiliului este analizată de către Parlament prin dezbaterea raportului anual, care va fi depus, împreună cu execuţia bugetară, până la data de 15 aprilie a anului următor".
Respingerea de către Parlament a raportului anul de activitate atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului, situaţie în care Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte.
"Fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului", se mai arată în propunerea de lege.
Propunerea legislativă iniţiată de preşedinţii Comisiilor de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Georgică Severin şi Gigel Ştirbu, a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Proiectul a fost adoptat în unanimitate (117 voturi pentru) de Senat, camera cu rol decizional în acest caz.
Actuala Lege a audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, ci doar că CNA trebuie să depună în Parlament până la 15 aprilie un raport anual de activitate şi execuţia bugetară.