Senatul a adoptat un proiect de lege al USR care are scopul de a reduce timpul proceselor în instanţă

| 19 iun, 20:15

Senatul a adiptat, luni, o iniţiativă legislativă a deputatei USR Oana Murariu menită să reducă timpul proceselor în instanţă, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experţilor care vor întocmi expertizele judiciare. Noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obişnuinţă în sistemul judiciar românesc.

 

Procedura va fi aplicată doar în cazul în care părţile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar, introducând, cu prioritate, criteriul disponibilităţii experţilor, în momentul repartizării cauzei, algoritmul programului informatic ţinând cont de încărcătura experţilor judiciari, mai arată comunicatul de presă al USR.
Prin desemnarea experţilor judiciari care au o încărcătură de muncă relativ mai mică se poate evita situaţia în care se întârzie o expertiză care poate conduce, mai departe, la prelungirea cu ani de zile a soluţionării dosarelor.
„Faptele se prescriu de multe ori în procesele penale până să se ajungă la o decizie a instanţei. În civil, sunt situaţii în care părţile mor sau se schimbă atât de mult contextul procesului pe parcursul a ani şi ani de zile, că de multe ori nu mai contează rezultatul. Fără amânări repetate pe motiv că experţii au prea multe expertize în lucru şi nu s-au putut ocupa de expertiza în cauză. Fără procese interminabile pe motiv că expertizele judiciare durează prea mult. Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic astfel încât să se ţină cont de încărcătura experţilor. Cei care au mai puţine expertize în desfăşurare vor fi preferaţi celor extrem de încărcaţi şi astfel durata proceselor va scădea şi va creşte calitatea actului de justiţie”, a explicat Oana Murariu, conform sursei citate.
Introducerea digitalizării în sistemul judiciar şi la nivelul desemnării experţilor, nu numai că va creşte viteza de efectuare a expertizei judiciare, dar va duce si la sporirea încrederii în sistemul de justiţie din România.
De asemenea, digitalizarea sistemului judiciar şi administrativ este una din reformele asumate prin PNRR contribuind la atingerea jaloanelor asumate.
Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de prim dor sesizat, iar iniţiativa urmează să intre la dezbatere şi vot final şi decizional la Camera Deputaţilor.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ