Senatul a aprobat iniţiativa USR care permite comisiilor de etică din universităţi să se autosesizeze în cazuri de abuz

| 21 oct, 20:08

Iniţiativa legislativă depusă de deputatele USR Diana Buzoianu şi Diana Stoica permite victimelor abuzurilor din universităţi să-şi capete dreptatea mai uşor chiar şi în situaţiile în care fac reclamaţii anonim. Practic, prin iniţiativa USR, comisiile de etică din universităţi vor putea să se sesizeze din oficiu în situaţiile în care primesc informaţii legate de posibile abuzuri, precizează formaţiunea.

După adoptarea de către Senat, iniţiativa legislativă USR va merge acum la Camera Deputaţilor pentru dezbateri şi vot final.

Iniţiativa USR a fost adoptată de Senat cu 97 de voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi o singură ”abţinere”. Deputata USR Diana Buzoianu susţine că proiectul de lege reflectă angajamentul ferm de a asigura un mediu universitar sigur şi responsabil, în care valorile academice, respectul faţă de student şi de profesor sunt mai presus de orice.
”Astăzi, siguranţa fetelor care se duc să studieze în facultăţile din România nu e o certitudine. Abuzatorii nu au ce căuta la catedră. Cu sau fără plângere făcută oficial la comisii, dacă se ştiu cazurile abuzatorilor, şi ele se ştiu de cele mai multe ori, este absolut normal ca profesorii care fac parte din comisia de etică să-şi facă treaba, să se autosesizeze comisia şi să-l înlăture pe abuzator din facultate. E o responsabilitate pe care toţi profesorii o au: să ia atitudine imediat ce află de un caz. Nu se mai pot ascunde în spatele <>. Asta face iniţiativa noastră: forţează comisiile să fie PROACTIVE”, afirmă deputata USR Diana Buzoianu.
”Unii dascăli care au pe mână destine s-au dovedit a fi distrugători de vieţi. Abuzatori sexuali. Conducerea universităţii vizate ne-a spus că nu ştia, deşi existau sesizări din partea studenţilor şi a profesorilor. Credem cu tărie că toate comisiile de etică trebuie să aibă şi un rol activ în igienizarea sistemului educaţional, deci propunem instituirea modalităţii de autosesizare. Pentru a proteja victimele, este nevoie ca acestea să poată beneficia de posibilitatea de a le fi protejată identitatea. Sperăm ca şi PSD şi PNL din Camera Decizională să susţină acest proiect de lege şi la Camera Deputaţilor astfel încât să devină realitate cât mai curând”, declară deputata USR Diana Stoica.
”Noi ne dorim să oferim un cadru clar şi unitar, care să ajungă şi în cele mai întunecate colţuri ale mediului universitar. Comisia de etică va funcţiona în continuare pe bază de dovezi. Ne asigurăm însă că poate interveni în timp util şi că nu va fi o nouă entitate pasivă, care funcţionează doar pe hârtie. Incidentele despre care auzim tot mai des ne arată că actualul sistem e unul deficitar. Hârtiile şi prevederile în abstract nu mai sunt suficiente. Ceea ce ne poate salva fiicele de astfel de abuzuri este o practică unitară, implementată peste tot”, a declarat la dezbaterile din plenul Senatului senatorul USR Ştefan Pălărie.
După adoptarea de către Senat, iniţiativa legislativă USR va merge acum la Camera Deputaţilor pentru dezbateri şi vot final.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ