Senatul a respins propunerea legislativă privind creşterea alocaţiilor
Senatorii au respins, în şedinţa plenului de astăzi, propunerea legislativă privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii, iniţiată de deputatul PP-DD Răzvan Condurăţeanu.
Propunerea a fost respinsă prin adoptarea, cu 95 de voturi pentru, 25 de voturi împotrivă şi trei abţineri, a raportului întocmit de către Comisia pentru muncă. Aceasta propunea plenului respingerea proiectului care presupunea majorarea alocaţiei de la 42 lei la 50 lei pentru copiii între doi şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, precum şi majorarea alocaţiei de la 84 lei la 100 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani, scrie Agerpres.
În timpul dezbaterilor din plen, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că sunt unele situaţii în care un proiect legislativ, deşi este benefic pentru un anumit segment social, acesta nu poate fi susţinut de Guvern din pricina impactului financiar pe care l-ar avea, nefiind prevăzut anterior în proiect bugetului de stat sau prin programul de guvernare asumat.
"Asemenea discuţii, care pornesc din realităţi, unele dureroase, de la nevoi reale şi multe ale copiilor, ale unor categorii defavorizate, ale şomerilor, pensionarilor, sunt discuţii care se pot purta ca să se audă bine la televizor sau care se pot purta în ideea de a face ceva pentru aceşti oameni. Trebuie să aşezăm lucrurile - atunci când un Guvern vine cu un buget, cu un program, atunci cântărim lucrurile, cât dăm acolo, cât acolo şi odată ce asumăm un program de guvernare, atunci îmi pare pertinent, cel puţin în acest caz, când reprezentantul Guvernului vine şi spune: Nu, deşi ne-am dori toţi, acest proiect de lege nu poate fi susţinut în acest moment de Guvern. Asta nu înseamnă nici că acest Guvern nu vrea să ajute copiii, nu înseamnă nici că această majoritate ignoră nevoile sociale", a spus Antonescu.
În acest context, preşedintele Senatului s-a referit şi la faptul că atunci când Guvernul USL îşi asumă să majoreze anumite venituri minime garantate, Opoziţia porneşte "un atac demagogic", criticând atât măsurile Executivului, cât şi efectul acestora.
"Nu este nevoie să îmi spuneţi mie sau altcuiva că nu sunt de stânga sau de dreapta copiii. Copiii, nu. Dar tot felul de demagogi, adulţi pretind că sunt de stânga sau de dreapta. Dacă acest Guvern USL, care este unul de coaliţie, ia o măsură de creştere a unor venituri minim garantate sau a unor pensii, ajutoare sau alocaţii, dumneavoastră sunteţi primii care porniţi un atac demagogic, arătaţi că este un guvern de stânga şi strigaţi acolo că liberalii nu îşi spun cuvântul şi cum e posibil ca Guvernul să dea aceste ajutoare şi de ce nu duce aceşti bani în investiţii, în IMM-uri sau mai ştiu eu unde. Aşa de dreapta pe cât sunteţi dumneavoastră şi exasperaţi de lipsa de dreapta din Guvern, veniţi şi cereţi pur şi simplu, fără să spuneţi cum, de unde, mărirea peste lucrurile care s-au mărit deja, şi mărirea alocaţiilor", a mai spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu.