Seulul vrea să deschidă discuţii pentru a încheia oficial războiul cu Phenianul
Coreea de Sud va încerca să lanseze discuţii pentru a declara oficial sfârşitul războiului din peninsulă, în cadrul unui summit intercoreean, un eveniment extrem de rar, care va avea loc săptămâna viitoare, a anunţat miercuri preşedinţia de la Seul, potrivit AFP.
"Examinăm posibilitatea de a înlocui regimul armistiţiului privind peninsula coreeană cu un regim al păcii", a declarat presei un înalt responsabil al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.
"Însă nu este un lucru pe care putem să îl facem singuri. Este nevoie de discuţii strânse cu părţile relevante, printre care Coreea de Nord", a mai spus sursa citată.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că summitul dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Mon Jae-in ar putea fi ocazia, cu 'binecuvântarea' sa, de a discuta un tratat de pace pentru a încheia oficial conflictul.
Războiul (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace, astfel că cele două părţi sunt în continuare tehnic în conflict. Zona demilitarizată care divizează peninsula este plină de mine şi de fortificaţii.
Deşi comandamentul ONU în fruntea căruia se află SUA, precum şi China şi Coreea de Nord au semnat acest armistiţiu, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Coreea de Sud.
Prin urmare, cel mai probabil redactarea unui tratat ar urma să fie extrem de complicată.
Atât Phenianul, cât şi Seulul revendică suveranitatea asupra întregii peninsule. Un tratat ar putea însemna că cele două Corei se recunosc reciproc.
Nordul ar cere probabil retragerea soldaţilor americani desfăşuraţi în peninsulă. Consilierul sud-coreean pentru securitate naţională Chung Eui-yong a declarat miercuri că Seulul şi Washingtonul ar vrea ca Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare.
El a explicat că a discutat cu omologul său american, John Bolton, despre mijloacele "de a stabili un regim de pace ultim", dar numai dacă Nordul "ia decizia cea bună".
În trecut, Phenianul a cerut un tratat de pace cu SUA, susţinând că cele două ţări sunt părţi directe ale conflictului.
"Coreea de Sud este direct parte. Cine poate contesta acest lucru", a spus responsabilul de la Casa Albastră.
Cele două Corei ar putea ajunge la un acord iniţial. Acesta ar fi urmat de o întâlnire între Kim şi Trump şi de un summit trilateral pentru a parafa acordul, a adăugat el, evocând de asemenea şi o întâlnire în patru, care să cuprindă şi China.
Însă, a atras el atenţia, "nu sunt sigur că vom folosi de expresia 'a pune capă războiului' în timpul summitului. Vrem să ajungem la un acord pentru a interzice activităţile ostile dintre Sud şi Nord".
Al treilea summit intercoreean de după încheierea războiului va avea loc la 27 aprilie. El ar trebui să fie urmat de o întâlnire între Kim şi Trump, prima de acest fel.