Şi apropiaţii lui Băsescu îi spun că bate câmpii pe Legea referendumului
Cea mai bună explicaţie a situaţiei îi aparţine lui Ioan Stanomir care a subliniat recent că: „După ce Curtea a stabilit că legea este constituţională, preşedintele are obligaţia de a o promulga. Aceasta este o interpretare teleologică a articolulului 77 din Constituţie. Nu văd încă o cale de atac. Dacă, totuşi, preşedintele va mai contesta încă o dată legea, CCR va declara sesizarea inadmisibilă“.
În lupta din tot mai aprigă cu actuala putere USL, preşedintele României se pare că şi-a găsit, în ultima vreme, o nouă armă pe care o utilizează din ce în ce mai des. Vorbesc, desigur, de acele prevederi constituţionale pe care preşedintele le are în procesul legislativ şi pe care liderul de la Cotroceni le-a utilizat la limită în ultimele săptămâni împotriva oricărui act important pe care Parlamentul l-a adoptat.
Una din cele mai importante bătălii pe care Băsescu le-a dus recent împotriva USL este şi cea legată de Legea referendumului, acest proiect aflându-se încă în Purgatoriul dintre Parlament, Preşedinţie şi Curtea Constituţională. Respectiva lege a fost implicată, în ultimele luni, într-un veritabil ping-pong între Băsescu şi Legislativ, ultimul schimb fiind cauzat de decizia şefului statului de a cere CCR-ului să se exprime din nou asupra legii. Judecătorii constituţionali, care deja analizaseră proiectul şi la cererea PDL, nu i-au dat câştig de cauză preşedintelui, care este astfel obligat să semneze decretul de promulgare până duminică. Care a fost reacţia lui Traian Băsescu la decizia CCR?
Desigur, aşa cum ne puteam aştepta, preşedintele a ameninţat cu o nouă retrimitere la CCR, care de această dată ar fi complet în afara cadrului constituţional. Din acest punct de vedere, cea mai bună explicaţie a situaţiei îi aparţine lui Ioan Stanomir care a subliniat recent că: „După ce Curtea a stabilit că legea este constituţională, preşedintele are obligaţia de a o promulga. Aceasta este o interpretare teleologică a articolulului 77 din Constituţie. Nu văd încă o cale de atac. Dacă, totuşi, preşedintele va mai contesta încă o dată legea, CCR va declara sesizarea inadmisibilă“.
Vorbim de acelaşi Ioan Stanomir care, prin 2009, susţinea că unicameralismul propus de Băsescu este o măsură care revoluţiona politica românească, sau după cum spunea chiar domnia sa: „Parlamentul bicameral este un mutant politic şi instituţional (...) este produsul unui om politic numit Ion Iliescu, iar cei care doresc să marcheze diferenţa de el au o datorie civică fundamentală de a merge la referendumul pentru Parlament unicameral”. Frumoase vorbe pentru urechile preşedintelui care a reuşit atunci să obţină comasarea primului tur al alegerilor prezidenţiale cu celebrul referendum la care încă mai face referiri. Ce contează că propunerea aberantă a preşedintelui i-a îngrozit pe toţi cei care credeau în nevoia unei construcţii instituţionale sănătoase pentru democraţia românească, din moment ce participarea la referendum reprezenta “o datorie civică fundamentală”.
Acum, se pare că şi acest corifeu al liderului de la Cotroceni s-a săturat de modul în care Traian Băsescu alege să interpreteze Legea Fundamentală. Preşedintele Băsescu este un veritabil maestru al tacticilor obstructive şi al interpretării la limită, şi uneori chiar al încălcării, Constituţiei. Acum, se pare că s-a ajuns la punctul în care până şi unul din cei mai înflăcăraţi suporteri de-ai săi s-a săturat de aceste manevre iefitine şi atrage atenţia, scurt şi la obiect, asupra problemei de interpretare a şeful statului.