Sindicaliştii cer retragerea proiectelor propuse de Ministerul Educaţiei
Reprezentanţii profesorilor cer retragerea proiectelor care privesc structura anului şcolar 2019-2020, concediul de odihnă al profesorilor şi pe cel al modificării planurilor cadru de la ciclul primar de pe ordinea de zi de la Comisia de Dialog Social.
Surse sindicale spun că mai mulţi profesori de sport vor merge joi, 14 februarie, la Ministerul Educaţiei să ceară explicaţii pentru scoaterea orelor de educaţie fizică de la ciclul primar şi înlocuirea acestora cu „Joc şi Mişcare”.
Ministerul Educaţiei a trimis către membrii Comisiei de de Dialog Social mai multe proiecte pentru a fi discutate joi în Comisia de Dialog Social, la sediul Ministerului Educației Naționale.
"Vom cere retragerea tuturor actelor normative care nu au fost suficient dezbătute, adică proiectul privind schimbarea planurilor cadru pentru ciclul primar, proiectul privind concediul de odihnă al cadrelor didactice şi proiectul privind structura anului şcolar care dezechilibrează semestrele", a declarat, pentru HotNews.ro, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.
"De asemenea, suntem stupefiaţi să aflăm că ministrul Educaţiei nu ştia de un proiect de pe ordinea de zi care a fost trimisă membrilor Comisiei de Dialog Social", a mai spus Marius Nistor.
Printre aceste proiecte se află şi un proiect prin care Ministerul Educaţiei vrea să scoată orele de Educaţie fizică de la clasa pregătitoare şi clasa I. Propunerea vine la sugestia Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, care motivează că modificarea vine în contextul în care "există semnale din partea cadrelor didactice, părinţilor şi a directorilor cu privire la dificultăţile de adaptare a copiilor în primii ani de şcoală la disciplina Educaţie fizică".
CITEŞTE ŞI Proiect Ministerul Educaţiei vrea să scoată orele de Educaţie fizică de la clasa pregătitoare şi la clasa I. Acestea vor fi înlocuite cu „Joc și mișcare” și „Muzică și mișcare”
Un alt proiect este despre Structura anului şcolar 2019-2020, an şcolar care va fi reorganizat şi va dispărea vacanță intersemestrială.
CITEŞTE ŞI Proiect Structura anului şcolar 2019-2020: dispare o vacanță intersemestrială. Cum sunt reorganizate semestrele
Un alt proiect pe care sindicaliştii nu-l vor pe ordinea de zi este cel privind concediul de odihnă, prin care profesorii, directorii şcolilor şi inspectorii din România vor trebui să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în timpul vacanţelor şcolare. Mai mult, directorilor li se taie din perioada concediului.