SITUAȚIE INEDITĂ: Nimeni nu vrea să preia șefia Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila. CARE E MOTIVUL
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Viorel Mortu, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că se caută soluţii pentru găsirea unui înlocuitor pentru şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, care a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzată de luare de mită în formă continuată, potrivit Agerpres.
'Am făcut demersuri, dar se caută încă, pentru că este nevoie de un medic cu un dosar special, pe care, deocamdată, nu l-am găsit. Trebuie să găsim o rezolvare de urgenţă până luni sau, dacă nu, formăm o structură cu un judeţ din preajmă, până când găsim o formulă. Am fost refuzaţi de medici care au dosar bun, dar nu vor să se implice într-o astfel de structură. Deocamdată, nimeni nu vrea să preia şefia Serviciului de Expertiză Medicală', a declarat Mortu.
Preşedintele Consiliului Judeţean a confirmat faptul că, după descinderile DNA, la nivelul Spitalului Judeţean Brăila a fost constituită o comisie care anchetează toate dosarele privind diagnosticelor date pacienţilor de către medicii brăileni.
Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila îşi desfăşoară activitatea, în momentul de faţă, doar cu un singur medic şi două asistente, după ce magistraţii Tribunalului Galaţi au hotărât, miercuri seara, ca şeful Serviciului, Ana Boală, şi doctorul Rodica Ţone de la acelaşi serviciu să fie plasaţi în arest preventiv pentru 29 de zile, iar doctorul Cristinel Andreicuţ în arest la domiciliu pentru aceeaşi perioadă, acuzaţia fiind de luare de mită în formă continuată.
Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Casa Judeţeană de Pensii Brăila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un număr de 73 de persoane pe fondul identificării unor discrepanţe între diagnosticele menţionate în dosarele beneficiarilor şi istoricul medical al acestora.
În perioada februarie - martie 2014, Compartimentul de Inspecţie Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila a efectuat un control asupra activităţii Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila, iar în 60 de dosare au fost constatate nereguli grave de natură a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.
La nivelul judeţului Brăila sunt înregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 au fost evaluate şi încadrate în grad şi tip de handicap 5.711 persoane, după cum urmează: 1.152 persoane - cu certificat permanent; 4.530 persoane - cu certificat anual; 2 persoane - cu certificat pe 2 ani; 26 persoane - certificat pe 6 luni şi o persoană - certificat pe 3 luni.
Şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, specializaţi în medicina muncii, ridicaţi marţi de DNA au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, fiind urmăriţi penal pentru luare de mită.
Conform DNA, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului, Ana Boală, cu ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient) persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap.
"În perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare", arată DNA.
Banii şi produsele erau pentru ca medicul să stabilească gradul de invaliditate al acestora, astfel încât solicitanţii să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
În aceeaşi perioadă, Rodica Ţone a primit bani şi produse de la 72 de pacienţi pentru evaluarea capacităţii de muncă iar Cristinel Andreicuţ, 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi (între 50 şi 200 de lei de pacient), pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale în vederea obţinerii pensiei de handicap.
"La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuţ Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienţi, în scopul anterior menţionat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane", mai arată DNA.
Ancheta DNA vine la o lună de zile de la descinderile care au avut loc la Poliţia Rutieră Brăila, unde 22 de angajaţi ai instituţiei au fost ridicaţi de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi de luare de mită.
Procurorii DNA au mai descins la Brăila, în februarie anul acesta, când i-au ridicat pe fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Iulian Danielescu, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane, acuzaţi de fapte de corupţie.