Situaţia din PDL - se anunţă excluderi
Un lucru este cert, încet-încet oamenii lui Băsescu îşi fac bagajele şi pleacă în exod spre Mişcarea Populară. Daniel Funeriu a dat startul, urmează sigur şi alţii. Rămâne o chestiune de timp şi de opţiune că să-i vedem plecaţi pe Cristi Preda, Theodor Paleologu sau Teodor Baconschi.
Votanţii de dreapta îşi freacă ochii şi se întreabă ce i-a apucat. Vorbim evident de liderii autoproclamaţi pe această zonă a eşichierului politic. În ultima perioadă am asistat la mai multe schimburi de replici între capii PDL, totul culminând cu declaraţia preşedintelui Blaga de la aniversarea partidului. Discursul lui Vasile Blaga a deschis „sărbătoarea” şi a atras atenţia prin duritate. După ce a elogiat foştii lideri Petre Roman, Traian Băsescu, Emil Boc, mulţumindu-le, a avertizat că „praful şi pulberea” se alege de cei care părăsesc partidul „la greu”. Blestemul vizează atât taberele rivale din interior, Udrea şi Macovei, cât şi pe Traian Băsescu.
Elena Udrea s-a făcut că nu aude, avea mimica celui care nu are nimic de pierdut, dimpotrivă… Reacţia „intelectualilor” însă a fost promptă - primul a ripostat Theodor Paleologu. Deputatul a postat la începutul săptămânii pe Facebook - „Vasile Blaga nu întelege că ameninţările şi insultele, proferate personal sau prin interpuşi, nu pot duce la consolidarea partidului”. L-a urmat imediat Cristi Preda, care l-a comparat pe şeful democrat-liberalilor cu Vadim Tudor, solicitandu-i acestuia să-şi retragă cuvintele. Europarlamentarul a plusat apoi într-o intervenție telefonică pe B1 TV - „actuala conducere PDL este ilegitimă pentru că nu face opoziție, acolo unde a trimis-o electoratul prin vot”.
Semnalul spre excluderea disidenţilor a fost lansat de Traian Ungureanu. Săptămână trecută, membrul PE i-a recomandat colegului de la Bruxelles să-şi ia jucăriile şi să plece. Devenit câinele de pază al buldogului, scuzaţi repetiţia, îl citez doar pe un alt adversar al noii conduceri - Sever Voinescu - „Vasile Blaga, omul tău şi-a făcut datoria. Mângâie-l. Se gudură deja” - fostul cronicar sportiv a transmis clar direcţia partidului - cine nu-i cu noi e împotriva noastră. Interesant este că n-am remarcat la TRU, până acum, acuze la vedere îndreptate facţiunii Udrea, adevărata opoziţie a şefului sau, deşi chiar Elena Udrea a avut câteva acţiuni şi declaraţii care au slăbit unitatea formaţiunii. Un singur exemplu: întâlnirea cu parlamentarii de Neamţ pentru atragerea lor în Mişcarea Populară.
În toată acesta nebunie şi-a făcut loc şi Adriean Videanu, cunoscut pescar în ape tulburi, care are - culmea - o poziţie opusă prietenului Blaga. Fostul edil regretă despărţirea de şeful statului, considerând că partidul ar fi crescut cu zece procente dacă acesta îi rămânea alături. Cum o posibilă cooptare a lui în MP este aproape imposibilă, cunoscută fiind antipatia de care se bucură din partea lui Traian Băsescu, ne întrebăm firesc ce urmăreşte liderul organizaţiei Bucureşti. Să fie vorba de o nouă încercare de înduplecare a preşedintelui sau Videanu a mirosit ceva în urma cadavrului democrat-liberal – aici se pot naşte câteva gheşefturi de succes.
Un lucru este cert, încet-încet oamenii lui Băsescu îşi fac bagajele şi pleacă în exod spre Mişcarea Populară. Daniel Funeriu a dat startul, urmează sigur şi alţii. Rămâne o chestiune de timp şi de opţiune că să-i vedem plecaţi pe Cristi Preda, Theodor Paleologu sau Teodor Baconschi. De altfel, Alin Popoviciu a confirmat această listă, ce-i cuprinde pe cei menţionaţi mai sus. Acestora li se va cere demisia în următoare ședință a BPN.
Rămâne încă pe baricade gruparea Udrea. Aripa condusă de fosta şefă de la Turism este uşor mai pragmatică, să nu-i zicem oportunistă, va aştepta până în ultima clipă ordinul de mobilizare. Duminică, la petrecerea din Modrogan, absent de seamă a fost celălalt căpitan al taberei Udrea, Emil Boc. Fostul premier a lipsit de la petrecerea din capitală, motivând că este „reţinut” la Cluj-Napoca, unde are un program încărcat cu Zilele oraşului. Aşa o fi fost, mai ales că la manifestările din inima Transilvaniei a participat şi ambasadorul Mării Britanii, Martin Harris, însă mesajul său are următoarea conotaţie pentru simpatizanţii portocalii – nu vrea ca imaginea lui să fie ataşată staffului actual.
PS: Primarul Clujului a îndemnat astăzi noua conducere la prudenţă şi dialog. Previzibil, Emil Boc militează pentru unitatea partidului - potrivit statutului aleşilor locali din Legea 393, ar rămâne fără mandat dacă şi-ar da demisia din PDL.