Situl arheologic Romula-Reşca din Olt a primit aviz de cercetare, restaurare şi conservare
Comisia Naţională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor a aprobat un proiect de cercetare, restaurare şi conservare a sitului de la Romula-Reşca. Ca urmare a primirii acestui aviz, Consiliul Judeţean Olt a alocat 130.000 de lei pentru protejarea sitului arheologic, care va fi împrejmuit şi supravegheat video. Romula este cel mai mare sit de la sud de Carpaţi.
În sit, în luna august vor începe cercetări arheologice şi era necesar să fie evitat riscul deteriorării şantierului şi să fie limitat accesul cetăţenilor. În perimetrul actualului izlaz comunal din Dobrosloveni se află fortificaţia centrală a sitului arheologic de la Reşca-Romula, acolo unde, la nord de Caracal, pe malul drept al Oltului se afla colonia romană, dezvoltată în secolele I-II, pe locul unei mai vechi aşezări dacice, Malva, care aparţine domeniului public al statului.
Potrivit adresei prin care Primăria Dobrosloveni a solicitat CJ Olt fonduri pentru împrejmuirea şi montarea unui sistem de supraveghere video, Comisia Naţională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor a aprobat un proiect de cercetare, restaurare şi conservare a sitului de la Reşca-Romula, deoarece Romula este cel mai mare sit arheologic de la sud de Carpaţi, fostă reşedinţă guvernatorului provinciei Dacia Malvensis, având rang de colonie. Primăria Dobrosloveni mai argumentează că zona are 'mare potenţial de cercetare arheologică şi se are în vedere restaurarea sitului şi valorificarea acestuia din punct de vedere turistic'.
În această vară, Primăria Dobrosloveni a început demersuri şi pentru achiziţionarea unei cabane de vânătoare de la Direcţia Silvică, unde ar dori să cazeze o parte din echipa de cercetători care vor ajunge în localitate în luna august.