Soartă incertă pentru una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din România
Una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din România, Biserica 'Sfânta Treime' din municipiul Botoşani, care a fost construită la sfârşitul anilor 1700, s-ar putea prăbuşi, în cazul în care lucrările de consolidare a acesteia întârzie, a declarat, luni, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCPCN) Botoşani, Dănuţ Huţu.
Potrivit acestuia, biserica, care se află pe lista monumentelor istorice, se află 'în colaps', necesitând intervenţii în regim de urgenţă.
'Există de mult propunerea ca această biserică să intre în Programul Naţional de Reabilitare, dar dacă nu sunt bani... Acolo situaţia e gravă, foarte gravă. E în colaps. E în pericol să se prăbuşească. Comunitatea armeană a investit toţi banii în Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este prima biserică armenească din diasporă, iar cealaltă biserică a rămas în umbră', a afirmat Huţu, care precizează că întreg acoperişul lăcaşului de cult este distrus.
Directorul DJCPCN spune că Ministerul Culturii cunoaşte situaţia bisericii armeneşti, însă nu a avut fondurile necesare pentru finanţarea unor lucrări de consolidare a Bisericii 'Sfânta Treime'.
'Problema se cunoaşte din 2012. A fost luată în evidenţă, dar, din nefericire, dacă nu sunt bani... Dacă s-au închis şantiere, nu s-au redeschis altele. Acesta este principiul Programului Naţional de Restaurare', a adăugat Dănuţ Huţu.
Biserica armenească 'Sfânta Treime' din Botoşani, situată pe Armeană nr. 15 datează din anii 1795-1797. Biserica a fost construită pe locul unei foste mănăstiri armene cu hramul 'Sfântul Axente', datată 1560.
Era cunoscută drept cea mai frumoasă biserică din Botoşani şi una dintre cele mai frumoase biserici creştin- ortodoxe din Moldova.
Intrarea se face printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid. Temelia este din piatră, zidurile sunt din cărămidă şi piatră, pardoseala din dale din piatră, acoperişul din tablă.
Clopotniţa bisericii, construită în 1816, a fost cel mai înalt turn de observaţie al Botoşaniului. În curte se află un cimitir confesional, cu pietre funerare din marmură, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.
Ştirile orei
► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când Iisus a înviat, a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai bun ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca practica sporturi full-contact anąl cu Iustin Pârvu, Ilie Cleopa şi Arsenie Papacioc folosind mirul pe post de lubrifiant.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.