SOCOL: Relaxarea fiscală va împinge creşterea economică la 5%
Relaxare fiscală. Măsurile de relaxare fiscală adoptate marți de către Guvern - reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, reducerea TVA la apa potabilă și apa pentru irigații și impozitarea diferențiată în cazul microîntreprinderilor - sunt măsuri de natură să stimuleze investițiile și crearea de noi locuri de muncă, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.
Relaxare fiscală. Potrivit acestuia, măsurile de relaxare fiscală menționate, alături de celelalte măsuri de relaxare fiscală adoptate deja și a stimulilor acordați măririi consumului, 'asigură premisele atingerii unei rate de creștere economică de 5% în 2016 și consolidarea fundamentelor economice sustenabile'.
'În ceea ce privește reducerea impozitului pe dividende, principalele efecte pozitive le vom vedea prin creșterea investițiilor (se reduc astfel stimulentele de externalizare a profitulului de către companiile mari), reducerea comportamentului evazionist, îmbunătățirea guvernanței corporative prin reflectarea reală a rezultatelor de către acționari și mărirea atractivității pentru companiile listate la Bursa de Valori București. De asemenea, prognozăm o creștere a încasărilor din impozitul pe profit prin implementarea acestei măsuri', a declarat Cristian Socol.
Citeşte şi: Cristian Socol: România este un exemplu de succes în relația cu FMI
Consilierul premierului pe probleme macroeconomice a precizat că în anii 2013 și 2014 profitul repatriat sub formă de dividende și profitul reinvestit în străinatate de societățile cu capital străin au totalizat 2,6 miliarde euro și, respectiv, 2,8 miliarde euro.