Şoferii care nu au plătit RCA de mai mult de 90 de zile riscă suspendarea înmatriculării maşinii
Legea permite autorităţilor să suspende din oficiu înmatricularea automobilelor care nu mai figurează ca asigurate RCA de mai mult de 90 de zile. În România sunt circa un milion de autovehicule care nu au asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, scrie Capital.
Nu doar şoferii care circulă pe străzi fără RCA riscă sancţiuni ci şi cei care au în proprietate automobile pe care le ţin în garaj, în curte sau în parcare. Potrivit legii, înmatricularea oricărui automobil despre care se constată că a stat fără asigurare RCA mai mult de 90 de zile poate fi suspendată din oficiu. Procedura este definită în ordonanţa de urgenţă 189/2005.
Astfel, pe baza informaţiilor trimise de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor(acum Autoritatea de Supraveghere Financiară), Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, din cadrul Poliţiei, va compara parcul de autovehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligaţiile privind încheierea poliţelor RCA.
La împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirării a asigurării, se poate suspenda de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în această situaţie. Suspendarea se aduce la cunoştinţa proprietarului vehiculului, în scris, de către Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat înmatricularea.
Până la a se ajunge la suspendarea înmatriculării şoferii care circulă fără RCA se expun unor sancţiuni importante încă din prima zi în care le-a expirat poliţa RCA. În primul rand, amenda aferentă acestor cazuri este de la 1000 la 2000 de lei, sume deloc neglijabile. În al doilea rând, şoferului i se va reţine certificatul de înmatriculare a maşinii precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare. În România există, în acest moment, aproximativ 1 milion de maşini fără RCA.