Soluţia lui Antonescu, periculoasă

| 25 sep, 2013

Problema aleşilor locali găsiţi incompatibili sau în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate a suscitat dezbateri aprinse în spaţiul public.

Dacă iniţial s-a alimentat scenariul unui număr de aproximativ 1.000 de aleşi care s-ar afla în incompatibilitate, ANI a clarificat în cele din urmă situaţia, punctând că cifra este exagerată, iar numărul aleşilor incompatibili sau în conflict de interese fiind de maxim o sută. Cu alte cuvinte, vorbim despre o proporţie semnificativ redusă comparativ cu ipotezele avansate iniţial.

Pe tema incompatibilităţilor probate în cazul aleşilor locali s-a pronunţat recent şi Crin Antonescu, co-preşedintele USL avansând chiar o soluţie privind reglementarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese. "Soluţia mea, pe care doresc să o discutăm, şi cred că o putem adopta, ca să scoatem aceşti oameni care nu au greşit dintr-o situaţie imposibilă este pe de o parte o lege de amnistiere în ceea ce priveşte conflictul de interese – pentru că asta e acuzaţie penală şi amnistierea poate să acţioneze retroactiv strict pe aceste speţe (ale aleşilor locali care s-au regăsit în societăţile de utilităţi publice, n.r.), iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile cred că aici trebuie să solicităm ministrului Justiţiei un recurs în interesul legii", a afirmat Antonescu la România TV.

Propunerile formulate de Crin Antonescu sunt cel puţin surprinzătoare, mai ales că acestea par a fi asumate recent, în condiţiile în care liderul liberal nu a susţinut vreun punct de vedere la momentul în care tema a generat dezbateri publice.

Înainte de a vorbi de problema de fond, propunerile lui Crin Antonescu au în primul rând neajunsul de a fi avansate fără o consultare prealabilă în cadrul USL. Altfel spus, preşedintele PNL repetă scenariul episodului privind exploatarea de la Roşia Montană când şi-a asumat o poziţionare publică pe o temă de maxim interes fără a comunica, aşa cum ar fi fost normal, cu partenerii social-democraţi din coaliţia aflată la guvernare. Din această perspectiva, noua ieşire a lui Crin Antonescu ridică în mod legitim semne de întrebare cu privire la modul în care înţelege preşedintele liberal funcţionarea alianţei al cărei co-preşedinte este.

Pe fond, soluţiile lui Crin Antonescu riscă se genereze controverse majore. Înainte de a vorbi despre amnistierea aleşilor locali găsiti incompatibili sau în conflicte de interese, este necesară o discuţie clarificatoare cu Agenţia Naţionala de Integritate şi Comisa Europeană pentru a avea confirmarea viabilităţii unei asemenea soluţii. Dacă cele două foruri nu vor da undă verde, graba lui Crin Antonescu îi va crea liderului PNL vulnerabilităţi serioase.

Astfel, nu este exclus ca variantele propuse de Crin Antonescu să fie percepute în contextul războiului liderului PNL cu instituţiile din zona justiţiei. Preşedintele liberal este probabil la momentul plăţii unor poliţe, după ce ANI şi ulterior parchetele i-a invalidat practic mai multe numiri la protofoliul Transporturilor. Fiindcă în realitate, în forma propusă de Crin Antonescu, amnistierea şi recursul în interesul legii ar însemna zădărnicirea eforturilor acelor instituţii care au ca obiect de activitate identificarea, denunţarea şi judecarea incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese.

Tag-uri: ANI, Crin Antonescu, usl
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ