Sondaj: 60% dintre români consideră că Ucraina este o țară europeană care ar trebui să se integreze în UE
Aproape 60% dintre români consideră că Ucraina este o țară europeană care ar trebui să se integreze în UE, arată un sondaj INSCOP.
12,4% dintre respondenți cred că Ucraina nu este un stat european și că ar trebui să rămână în afara Uniunii Europene, în vreme ce un procent semnificativ—28,4%—nu știu sau nu răspund pe acest subiect.
Circa 30% dintre români (29,2%) sunt de părere că o prelungire a conflictelor din Ucraina poate afecta 'mult și foarte mult' securitatea României, 18,5% spun 'nici mult nici puțin', 37,9% 'puțin și foarte puțin', iar 14,5% nu știu sau nu vor să răspundă.
Întrebați despre cum cred că influențează protestele de la Kiev viitorul ipotetic parcurs european al Ucrainei, 31,5% dintre români consideră că ajută, pentru că demonstrează o direcție proeuropeană a populației, 22,4% consideră că nici nu va ajuta, nici nu va împiedica relația cu UE, în timp ce 20,9% consideră că mai degrabă dăunează pentru ca lasă impresia de instabilitate a Ucrainei, lucru nu foarte ofertant pentru europeni. Procentul celor care nu vor să răspundă la această întrebare este destul de ridicat—25,2%.
35,5% dintre români consideră că în cazul protestelor de la Kiev contestatarii regimului aveau dreptate și doar 12,2% cred că dreptatea era de partea președintelui Ianukovici. 27,4% dintre respondenți consideră că vina aparține ambelor tabere. 24,8% nu știu sau nu vor să răspundă cu privire la vinovăția unei dintre părți
Procentul românilor care se declară foarte bine informați cu privire la situația din Ucraina este de doar 6,9%, iar 27,4% spun că sunt bine informați.
Puțin informați se declară 37,7% , în timp ce foarte puțin informați sunt 15,3%. Există și un procent de 8% care se consideră 'deloc informați' în chestiune, în timp ce 4,8% dintre respondenți nu știu sau nu răspund.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 27 februarie — 4 martie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.