Sondaj Inscop: O treime dintre români consideră că Justiția e cea mai importantă instituție a democrației
O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, relevă un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul", relatează Agerpres.
Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit sursei citate.
Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.
Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.
Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.
43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.
Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.
Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta "nu știu/ nu răspund".
Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.
Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.
Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.
Sondajul relevă că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, 76,6% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeași categorie de vârstă ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 12,3% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.
Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, 71,3% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 13,6% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.
Cât privește segmentul de populație cu vârsta de 65 de ani și peste, 63,2% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 11,9% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.