Sondaj: românii sunt stresaţi la serviciu din cauza cantităţii de muncă
Datele cu privire la angajaţii români dintr-un sondaj comandat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) arată că numărul de ore şi cantitatea de muncă, cât şi reorganizarea sau nesiguranţa slujbei sunt principalele două motive care generează stresul în rândul românilor.
Numărul angajaţilor din companii mari, cu peste 250 de salariaţi, care se consideră stresaţi la locul de muncă este superior faţă de cel din firmele mai mici, potrivit datelor referitoare la România dintr-un sondaj de opinie comandat de Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).
În privinţa cauzelor stresului, românii au pus pe primele trei poziţii numărul de ore şi cantitatea de muncă (58%), reorganizarea sau nesiguranţa slujbei (47%), lipsa de claritate cu privire la rolul angajatului şi responsabilităţile sale (28%). De asemenea, pe lista cauzelor stresului 26% dintre respondenţi au indicat şi intimidarea sau hărţuirea.
Cât de dese sunt cazurile de stres legat de locul de muncă?
Aproximativ 16% dintre respondenţii din România au considerat că asemenea situaţii sunt foarte des întâlnite şi destul de des întâlnite (35%). Doar 4% dintre cei chestionaţi au afirmat că nu există stres la locul lor de muncă.
În funcţie de mărimea companiei, persoanele care lucrează în firme cu peste 250 de angajaţi au apreciat, în proporţie de 60%, că la locul lor de muncă situaţiile de stres sunt des întâlnite. Spre deosebire de aceştia, în microîntreprinderi ponderea respectivă s-a redus la 44%.
Potrivit directorului EU-OSHA, Christa Sedlatschek, "riscurile psihosociale pot fi abordate în acelaşi mod logic şi sistematic ca şi alte probleme de sănătate şi securitate" de către toate companiile, indiferent de mărimea lor sau de sectorul în care activează.
EU-OSHA a comandat societăţii Ipsos MORI o anchetă de opinie privind sănătatea şi securitatea în muncă în 31 de ţări europene (în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), fiind realizate în total 16.622 interviuri, între 23 noiembrie 2012 şi 5 februarie 2013.