Sorin Ioniță (EFOR): Într-un singur tur, probabilitatea ca primarul în funcție să fie reales e de 80%
Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a prezentat marți un studiu din care rezultă că, în cazul desfășurării alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, probabilitatea ca primarul aflat în funcție să fie reales este de 80%, potrivit Agerpres.
"În momentul de față, structura politică la nivel de primari a României se împarte între două partide dominante — PNL și PSD—, care practic au cam monopolizat spectrul politic și alegerile locale, și zonele predominant maghiare unde se menține UDMR. Într-un singur tur, probabilitatea de 80% este că primarul actualmente în funcție se va realege. Am văzut după ce am făcut noi această analiză, că a ieșit un alt studiu care confirmă, care spune că în municipiile capitală de județ probabilitatea e chiar de 90% ca actuala conducere să se realeagă", a declarat Sorin Ioniță cu ocazia lansării raportului anual al EFOR.
El consideră că există o mare problemă cu politica anul acesta deoarece vor fi două runde de alegeri — locale și parlamentare — care sunt legate prin aceea că orice actor politic nou sau chiar partidele mai mari folosesc localele ca o testare pentru alegerile generale, iar la nivelul societății există o discuție asupra desfășurării acestor alegeri într-un tur sau două tururi.
"În plus, avem problema nerezolvată de Parlamentul României, cu cei 552 de migratori, deci practic din 3.100 (de primari — n.r.) avem 552 de migratori pe ordonanța Dragnea, din toamna lui 2014. Curtea Constituțională, anul trecut în ianuarie, a invalidat ordonanța și a dat temă Parlamentului să pună în ordine — ori le ia mandatele acestora, ori schimbă legea ca să se poată migra. Timp de un an și ceva, Parlamentul a luat o non-decizie, a decis să nu facă absolut nimic și să ignore complet chestiunea. Parlamentul este în afara Constituției cu această temă și vom merge la alegeri locale într-un singur tur, cu 552 de 'ilegaliști' (...) care vor organiza alegeri locale cu 80% șanse să se realeagă și, odată realeși, vor organiza și alegerile parlamentare din noiembrie", a explicat Sorin Ioniță.
El a arătat că este mai puțin probabil decât oricând să apară partide noi, actori noi, să se producă o reînnoire și o întinerire a clasei politice.
Ioniță a vorbit despre un proiect al EFOR prin care se încearcă documentarea clientelismului în România, modul în care se mișcă politic primarii și consilierii la nivel local și județean în funcție în funcție de modul în care se plimbă și fondurile.
"În faza a doua vom corela această hartă cu mișcările de fonduri, în special alocările de fonduri pentru investiții, pentru că întotdeauna avem probleme pe tema asta, dar trebuie la un moment dat să facem o statistică robustă în care să arătăm obiectiv și incontestabil — are vreo legătură migrația sau afilierea politică cu primirea de bani preferențială sau nu? Dacă noi nici nu știm din ce partide sunt primarii, e greu să faci o statistică", a arătat Ioniță.
Expertul anticorupție Laura Ștefan a precizat, la rândul său, că în acest an la alegerile parlamentare se va vota pe liste, iar impactul rezultatului de la alegerile locale pentru parlamentare va fi și mai mare.