Sorin Oprescu la inaugurarea proiectului de la Măgurele: Intrăm în rândul elitelor
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri cu prilejul inaugurării lucrărilor de construcţie a laserului de la Măgurele că România intră în rândul elitei mondiale şi devine un punct de referinţă al progresului.
"După părerea mea, trăim un moment unic. Intrăm în rândul elitei mondiale. România devine punct de referinţă al progresului cu acest început de astăzi. În sfârşit este recunoscut potenţialul uman de excepţie al ţării noastre, poate cel mai preţios tezaur pe care îl avem noi, oamenii. Astăzi sunt mulţumit de mai multe motive. Ca primar general al Capitalei sunt mândru că Bucureştiul poate contribui la dezvoltarea acestei citadele a cercetării ştiinţifice. Facem încă un pas în rândul oraşelor competitive, cu puternice forţe de dezvoltare în zona metropolitană. Ca profesor universitar sunt bucuros că tinerii noştri valoroşi primesc un semnal că se pot întâmpla lucruri bune şi aici în România, în Bucureşti, în zona metropolitană. Se pot realiza profesional, îşi pot materializa visele, îşi pot valorifica maxime calităţi şi personalităţi acasă, alături de copiii şi părinţi lor", a spus Oprescu, potrivit Agerpres.
El a afirmat că apreciază ca medic proiectul, întrucât rezultatele cercetării îşi vor găsi aplicabilitatea în diagnosticarea şi tratarea unor boli grave.
"Ca medic, apreciez utilitatea proiectului în domeniul medical, pentru că rezultatele acestor cercetări îşi vor găsi aplicabilitatea imediat în diagnosticarea şi tratarea unor boli grave. Se va da şansa la viaţă multor oameni din lumea întreagă", a subliniat edilul-şef al Capitalei.
La ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), care s-a desfăşurat vineri pe platforma de cercetare Măgurele, au participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti etc.
Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme este implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Prima fază a acestui ambiţios proiect este cofinanţată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică, teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria, şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze: în actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013, şi în cel viitor, 2014-2020.