SORIN OPRESCU, arestat pentru 30 de zile
Magistrații Tribunalului București au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.
UPDATE 23:59 Decizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Sorin Oprescu va fi dus în arestul Poliției Capitalei.
UPDATE 22:30 Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăria Municipiului București, a fost reținut duminică seară de procurorii DNA în dosarul de corupție al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Mircea Constantinescu a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină a anchetatorilor, pentru a fi dus în arest.
Întrebat de jurnalişti dacă Sorin Oprescu i-a cerut mită, directorul economic din Primăria Capitalei a spus: "Nu mi s-a cerut niciodată".
Mircea Constantinescu va fi dus, luni, la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.
UPDATE 20:13. Primarul Sorin Oprescu a fost adus la Tribunalul Bucureşti. Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului Capitalei pentru 30 de zile.
În faţa Tribunalului Bucureşti în momentul aducerii primarului s-au aflat câteva persoane care aveau afişe pe care scria: "Mulţumim, DNA", "Oprescu, mulţumim că ai vrut să plăteşti taxele".
UPDATE 20:05 Sorin Oprescu a încercat să stabilească o strategie de apărare după ce a fost adus la DNA, el cerând unei persoane, care are calitatea de suspect în dosar, să nu dea declarații până nu vin avocații și s-a interesat dacă banii găsiți asupra lui erau marcați. În referatul întocmit de procurori, se arată că, după ce Sorin Oprescu a fost adus la DNA, el a discutat cu o persoană pe holurile DNA și i-a cerut acesteia să nu dea declarații.
"După momentul aducerii la sediul Direcției Naționale Anticorupție, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (...) pe holul instituției, indicându-i în mod repetat că: 'Nu dăm declarații', 'N-o să dăm declarații', 'Nu dăm declarații, chemăm avocatu", se arată în referatul DNA.
De asemenea, Oprescu s-a interesat dacă banii găsiți asupra lui erau marcați. "După ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a întrebat 'Erau marcați?' și, aflând că (...) nu cunoaște această informație, a stabilit strategia pe care o va urma, cerându-i suspectului să facă la fel: 'Banii (neinteligibil, vorbește în șoaptă)... ai venit să...doamna (...) cu Groapa...', 'De aia te-am chemat, cu Groapa... madam (...)', încercând așadar să determine suspectul să susțină că motivul sosirii sale în imobilul de la (...) nu avea legatură cu vreo sumă de bani", se mai arată în referat.
UPDATE 20:02 Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, care avea contracte de lucrări din care primarul Sorin Oprescu ar fi primit mită, a avut în ultimii doi ani un buget "atipic de mare" comparativ cu alte instituţii, precum Direcţia pentru Protecţia Copilului, susţin procurorii DNA. Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA în dosarul primarului Sorin Oprescu, unele dintre sumele de bani primite drept mită de edilul general ar fi provenit de la firme private care aveau contracte de lucrări cu Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU).
În acest context, procurorii DNA arată, în documentul citat, că Administraţia Cimitirelor a avut, în anii 2014 şi 2015, un buget "atipic de mare" comparativ cu alte instituţii aflate în subordinea Primăriei Generale, cum ar fi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement.
"Atât în cursul anului 2014, cât şi în cursul anului 2015, instituţia pe care o conduce (.....) şi care, reamintim, se ocupă cu cimitire şi un crematoriu, a avut alocat un buget atipic de mare faţă de celelalte instituţii din subordinea primarului, raportat la importanţa pentru comunitate a serviciilor prestate şi la notorietatea insuficienţei fondurilor bugetare (astfel, în anul 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă şi drenaj, deşi potrivit documentaţiei de achiziţie publică acestea urmau a fi încheiate eşalonat pe parcursul perioadei 2014-2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement au primit sume mult mai mici - 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei)", se arată în referatul DNA.
Procurorii susţin, de asemenea, că din cele peste 80 de milioane de lei alocate anul acesta Administraţiei Cimitirelor, aproximativ 50 de milioane de lei erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate cu o firmă şi care aveau ca obiect lucrări de reparare a aleilor din cimitire, însă respectivele contracte nu au mai fost încheiate "din cauza nerentabilităţii pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluţiei tehnice prin raportare la oferta cu care câştigase procedura de atribuire".
UPDATE 19:32 Şefa Palatului Mogoşoaia şi adjunctul său au fost reţinuţi, duminică seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită. Potrivit unor surse judiciare, cele două persoane au fost reţinute de procurorii DNA pentru luare de mită.
UPDATE 19:20 Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat, el fiind folosit atunci când edilul discuta cu diverse persoane despre primirea unor sume de bani drept mită. În referatul prin care DNA solicită Tribunalului București arestarea preventivă alui Sorin Oprescu, există declarația unei persoane care amintește despre acest aparat.
"Referitor la măsurile de precauție ale inculpatului Oprescu Sorin Mircea, (...) a mai indicat că într-un foișor aflat în curtea imobilului de la (...) se afla un aparat de aproximativ 100X75 cm în care sunt obligați să își lăsa telefoanele mobile atunci când discuta în foișor. Despre acest aparat (...), zis "(...)" i-a spus că ar bruia semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate", se arată în referatul DNA.
UPDATE 19:11 O persoană care l-a denunțat pe Sorin Oprescu la DNA susține că i-a dat primarului, în perioada 2013-2015, suma de aproximativ 1 milion de euro, bani ce proveneau din mita primită pentru contracte date unor firme private care executau lucrări la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor.
În referatul prin care DNA solicită judecătorilor arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu există declarația unui denunțător care îl incriminează pe primar. Acesta susține că, din 2013 până în prezent, s-a întâlnit de aproximativ 20 de ori cu Sorin Oprescu, iar la fiecare din aceste întâlniri îi dădea primarului sume cuprinse între 20.000 euro și 60.000 euro, totalul ridicându-se la 1 milion de euro.
Denunțătorul a mai declarat că sumele remise în anul 2013 proveneau în proporție de 80% din mita pe care o încasa de la oameni de afaceri pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești.
Sumele remise în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la "apă și canal", efectuate la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.
"Referitor la cunoașterea de către inculpatul Oprescu Sorin Mircea a faptului că acele sume sunt mită și provin de la contractori privați aflați în relații contractuale cu Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești și Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, (...) a mai arătat că la începutul anului 2014 și la începutul anului 2015, după momentul la care transmite către primar proiectul de buget pe anul următor, dar până la ședințele oficiale cu toți șefii instituțiilor publice referitoare la bugetul fiecăreia, el și (...) se întâlneau cu inculpatul Oprescu Sorin Mircea și îi prezentau fiecare lucrare pe care voiau să o facă (cu excepția achizițiilor directe) în anul următor, împreună cu valoarea pe care urma să o aibă contractul pentru execuția lucrărilor", se mai arată în referatul DNA.
UPDATE 19:02 Fostul șofer al primarului Capitalei Sorin Oprescu a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, au declarat surse judiciare. Aceleași surse au susținut că este vorba de Stanca Cristian, zis Grenadă, fost angajat în cadrul Primăriei. Stanca ar fi fost reținut pentru mai multe fapte de complicitate la luare și dare de mită, dar și trafic de influență.
UPDATE 18:54 Sorin Oprescu a fost huiduit la DNA. Zeci de biciclişti s-au strâns în faţa instituţiei şi au scandat lozinci imediat după ce au aflat că edilul a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Aceştia au început să-i cânte primarului reţinut: "Mulţi ani primească. Cine să primească? Oprescu să primească mulţi, mulţi ani!"
UPDATE 18:09 Viorel Mocanu, unul din avocații primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, a afirmat că, din punctul de vedere al apărării, decizia Direcției Naționale Anticorupție de reținere a edilului se bazează ''pe aprecieri și supoziții''. ''Din punctul de vedere al apărării (...) totul se bazează doar pe aprecieri și supoziții pe care DNA le-a-luat în acest moment ca și mijloc de probă ale altor 2 denunțători. (...) Nu știu ce probe au ridicat (n.r. anchetatorii de la locuința edilului). (...) Nu a pretins domnia sa în mod direct și nici indirect sume de bani pentru contracte care s-au derulat în PMB sau alte foloase necuvenite (...) Evident că nici nu a primit dacă nu a pretins. Nu avea niciun motiv și niciun raționament logic. (...) Nu avea de-a face cu atribuirea acestor contracte sau cu câștigarea la licitație a acestor contracte dată fiind poziția sa'', a declarat Mocanu.
Întrebat despre starea de sănătate a edilului, avocatul a spus că Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic, având în vedere ''maratonul'' de peste 19 ore la care a fost supus.
''Dl Oprescu se simte foarte obosit din punct de vedere fizic având în vedere maratonul de peste 19 ore la care este supus. Se află la dispoziția autorităților de aseară, orele 22,00, cu ocazia momentului în care a fost condus la DNA și ulterior s-au emis pe numele său ordonanța de reținere, începând cu orele 00,30. Nu a avut timp să se odihnească întrucât a fost depozitat aici, la sediul arestului central, în jurul orelor 5,00, iar la 7,00 a fost scos și condus la perchezițiile ce au avut loc la domiciliul domniei sale din comuna Ciolpani'', a adăugat avocatul refuzând să comenteze despre banii găsiți de oamenii legii asupra primarului și la locuința sa.
UPDATE 18:02 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va fi dus duminică, în jurul orei 19,00, la Tribunalul București, unde un magistrat va judeca cererea DNA de arestare preventivă a edilului pentru 30 de zile.
UPDATE 17:56 Primarul general, Sorin Oprescu, reţinut pentru fapte de corupţie, declara în ultimul interviu înaintea reţinerii, că de cele mai multe ori balanţa justiţiei nu este în echilbru şi că asta îl sperie, susţinând că este nevinovat, dar "delaţiunea a ajuns sport naţional".
Oprescu declara, într-un interviu acordat jurnalistei Ioana Răduca, cu puţin timp înaintea reţinerii sale de către DNA, şi publicat pe blogul acesteia, că se ştie curat, că toate acuzaţiile care i-au fost aduse de-a lungul timpului legate de proprietăţi sau conturi s-au dovedit a fi false, dar că îl sperie faptul că "balanţa justiţiei nu este echilibrată".
"Ce să fac doamnă? Să stau toată ziua să afirm că NU? O să zică -bă, ăsta e mincinos! Îmi văd de treaba mea şi de drumul meu. Nu asta mă sperie, mă sperie balanţa justiţiei, aia legată la ochi. Justiţia chiar trebuie să fie oarbă şi să nu fie discutabilă, dar vezi de cele mai multe ori că balanţa nu este în echilibru, te sperii, te sperii de neşansă. Fiecare om are partea lui ascunsă, are ceva de reproşat, dar de aici şi până la fapte...Delaţiunea a ajuns un sport naţional, cozile făcute la DNA ca să aibă ceva de spus, asta mie nu-mi miroase a bine", a declarat Oprescu, într-un scurt fragment publicat pe blogul jurnalistei, preluat de mai multe televiziuni.
Oprescu a mai sugerat că nu a luat mită pentru că nu avea niciun fel de obligaţii faţă de vreun partid.
"Nu suntem toţi neam de hoţi. Am afirmat asta de mii şi mii de ori. (...) Toată lumea crede că toţi sunt hoţi în administraţia locală, toţi iau 10 %, 15 %. Doamnă, să vă gândiţi la un singur lucru, eu nu am avut obligaţia să dau bani de partid şi stăpân cui să-i dau", a mai comentat edilul.
UPDATE 15:31 Aproximativ 30 de persoane, reprezentanţi ai Comunităţii Bicicliştilor din Bucureşti, au venit la sediul Primăriei Capitalei pentru a-şi exprima bucuria faţă de reţinerea lui Sorin Oprescu, ei cântând pe treptele instituţiei "Mulţi ani primească". Aceştia au venit pe biciclete, iar în momentul în care au ajuns în faţa primăriei au urcat pe trepte şi au cântat "Mulţi ani primească!" pentru Sorin Oprescu.
După ce au terminat de cântat, au aplaudat, iar doi dintre ei s-au legat unul de altul cu o pereche de cătuşe, spunând că în România de astăzi "a avea cătuşe la mâini înseamnă mândria de a fi român".
Manifestarea a durat câteva minute, după care biciliştii au plecat la sediul DNA. Evenimentul a fost anunţat de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti pe Facebook.
"La bine şi la greu! Bucureştenii care l-au votat pe primarul Sorin Oprescu şi cei care nu l-au votat ar putea să-l salute în aceste momente dificile. Pentru că simţim nevoia să fim alături de primarul nostru, de la ora 13.30 plecăm de la Universitate pe următorul traseu", se arată în anunţul evenimentului, postat pe Facebook, indicându-se că bicicliştii vor merge de la Universitate la Primăria Capitalei. Organizatorii marşului mai arătau că "sunt permise manifestările de bucurie".
Bicicliştii au protestat de mai multe ori în ultimii ani faţă de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru deplasarea pe bicicletă şi cu alte mijloace de transport alternativ în Capitală şi au cerut demisia primarului Sorin Oprescu.
UPDATE 15:13 Sorin Oprescu a fost scos din locuinţa sa în cătuşe. Mascaţii au ridicat din locuinţa edilului mai multe cutii cu documente.
UPDATE 14:03 O parte din cei 25.000 de euro pe care Sorin Oprescu i-ar fi primit drept mită sâmbătă noapte au fost găsiţi asupra sa în trafic, iar restul la reşedinţa de la Ciolpani, au declarat surse judiciare.
Sursele citate au explicatcă Sorin Oprescu a primit bani marcaţi, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi.
Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.
Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.
Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.
Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa sa. Toţi banii marcaţi au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.
UPDATE 13:30 Edilul Capitalei Sorin Oprescu ar fi fost filmat de denunţător în timp ce ar fi primit banii drept mită, au declarat surse judiciare. Totodată, au mai spus sursele citate, primarul general al Capitalei ar fi fost prins de anchetatori în timp ce ieşea dintr-un imobil.
UPDATE 13:03 Reținerea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost breaking news pe toate canalelel de știri din România. Presa străină va prelua cu siguranță informația, așa cum a făcut-o și în cazul altor personalități politice reținute de DNA. Prima instituție media de ”afară” care a dat știrea cu reținerea lui Sorin Oprescu a fost agenția bulgărească Novinite.
Bulgarii difuzează informația și scriu că primarul general este cea mai mare captură a DNA, dintr-o listă de politicieni arestați în ultimul an. Știrea, menționează doar suspiciunile procurorilor despre o mită de 25.000 de euro, fără a menționa flagrantul și anunță că sunt așteptate reacțiile acuzaților.
În același site, topul știrilor este dominat de o promisiune a premierului bulgar că va retrimite Parlamentului legile anticorupție în următoarele trei luni.
UPDATE 13:01 Președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan, afirmă că primarul general Sorin Oprescu, "capul corupției din Primăria Capitalei, trebuie să demisioneze chiar astăzi" și susține că reținerea edilului pentru corupție confirmă demersul Uniunii de a strânge semnături pentru demiterea acestuia.
"La sfârșitul lunii iulie am făcut o analiză a activității celor 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în care am subliniat amploarea fenomenului corupției la nivelul acestei instituții.
Le-am cerut atunci bucureștenilor să vină alături de noi și să ne susțină în demersul nostru de a strânge semnături pentru demiterea lui Oprescu. Reținerea de către DNA a Primarului General pentru infracțiuni grave de corupție legitimează acțiunea noastră de a-l demite pe edilul Capitalei. Salutăm efortul DNA de a tăia capul caracatiței corupției din Primăria Generală și susținem campania de curățenie începută de procurorii anticorupție la nivelul administrației. Sorin Oprescu, capul corupției din Primăria Capitalei trebuie să demisioneze chiar astăzi", declară Nicușor Dan, citat într-un comunicat transmis presei.
El spune că USB va continua ''lupta cu administrația coruptă din primăriile din București'' și pledează pentru ''o resetare generală''.
"Vom continua să vorbim de cheltuirea nejustificată a banului public, de încălcarea legilor, de ineficiența serviciilor publice. Suntem obligați să aducem în administrația publică din București un alt tip de oameni, din afara politicii, profesioniști în domeniile lor, care cunosc problemele Bucureștiului, respectă legea și comunitatea locală", adaugă Nicușor Dan.
UPDATE 12:47 Surse judiciare au declararat pentru realitatea.net, că directorul economic al Primăriei București, Mircea Constantinescu, împreună cu edilul Capitalei, pregăteau contracte cu dedicație pe infarastructură care ar fi prejudiciat bugetul cu milioane de euro. Prin reținerea primarului general, aceste fapte au fost stopate.
Sorin Oprescu nu a ținut cont de informările SRI. Printre atoritățile care au beneficiat de informări s-a numărat Primaria Capitalei, Sorin Oprescu fiind singurul primar din București cu dreptul legal de a primi aceste informări, în scopul prevenirii faptelor de coruptie.
”Cu toate că acesta a fost informat în ultima vreme cu privire la vulnerabilitățile din Primarie, autoritățile încercând să prevină anumite fapte de corupție, Oprescu a fost prins in flargrant luand mita,” au spus sursele judicare pentru realitatea.net.
Reamintim că Oprescu a fost reținut azi noapte la 0:33 pentru luare de mită. Vorbim de o sumă de 25 000 de euro pentru a facilita un contract. Deși avocatul lui Oprescu spune că banii erau împrumutați de edil pentru plata unor taxe, surse judicare susțin că o parte din mita de 25 000 de euro, circa 5 000 de euro, au fost inscripțioanți cu ”mită„.
La această operațiune a participat și SRI.
UPDATE. 11:35 Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că a fost mandatat de Sorin Oprescu să precizeze că primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari, apărătorul arătând şi că acuzaţiile de luare de mită ale procurorilor DNA sunt nefondate.
"Noi avocaţii încercăm să tratam cu echilibru acest caz şi să nu cădem în plasa afirmaţiilor nefondate. La o primă analiză a dosarului, pot spune că acuzaţiile DNA sunt nefondate. Ele se bazează pe "deducţii" ale unor persoane, fapt inacceptabil într-o asemenea situaţie. Clientul meu m-a mandatat să vă spun că niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiţi de la denunţători, iar domnul Oprescu nu ştia provenienţa lor. Era de datoria DNA să clarifice mai bine acest dosar, nu să arunce în arest un om, doar pe vorbele aruncate de alţi inculpaţi", a declarat avocatul Alexandru Chiciu.
El a mai precizat că nu este momentan în ţară, dar de apărarea primarului general al Capitalei se ocupă trei avocaţi din echipa sa.
Primăria Capitalei se fac percheziţii la departamentele de licitaţii, economic şi tehnic. Alte percheziţii au loc la instituţii din subordinea primăriei, respectiv la Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" de la Mogoşoaia.
În total, în acest dosar sunt efectuate duminică percheziţii în 13 locuri din municipiul Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice, precizează DNA.
La sediul DNA, au început să fie aduse la audieri mai multe persoane, printre care angajaţi ai primăriei.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători.
Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
UPDATE 10:35 Sorin Oprescu asistă la percheziţiile DNA, la casa lui de la Ciolpani
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică de DNA, asistă la percheziţiile care au loc la casa lui de la Ciolpani, judeţul Ilfov, alte percheziţii derulându-se la primărie, instituţii din subordine şi sediile unor firme, potrivit unor surse judiciare.
Procurorii DNA fac percheziţii la locuinţa lui Oprescu, la care asistă şi primarul general.
La Primăria Capitalei se fac percheziţii la departamentele de licitaţii, economic şi tehnic. Alte percheziţii au loc la instituţii din subordinea primăriei, respectiv la Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" de la Mogoşoaia.
UPDATE. Procurorii DNA fac percheziţii în această dimineaţă în 13 locuri, instituţii publice şi adrese private, în dosarul primarului capitalei, Sorin Oprescu.
"În cursul zilei de 06 septembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul Bucureşti, şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care 3 sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice."
Primarul general Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractului, acuză procurorii DNA într-un comunicat. Firmele câştigătoare de contracte cu primăria îşi opreau doar o treime din profitul brut realizat în urma lucrărilor, iar restul mergea către funcţionarii primăriei şi Oprescu, care le facilitau obţinerea conctractelor şi plata rapidă a acestora.
Sâmbătă, 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit 25.000 de euro dintr-o tranşă de 60.000, bani care veneau de la un subaltern, apropiat de-ai săi, şi care îi primise la rândul său de la patru denunţători.
Sorin Oprescu a fost reţinut sâmbătă la miezul nopţii, pentru 24 de ore, iar astăzi va fi dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare.
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Ştirile orei
NU este necesara niciun fel de experienta!
Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
Oferim sanse reale de avansare in cariera!
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Programul de lucru este flexibil.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
Sunt suficiente studiile medii.
Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
Solicitati acum mai multe detalii adresa de email: [email protected]