Sorin Roşca Stănescu încalcă în mod repetat protocolul USL. Până când?
Crin Antonescu, în calitatea sa de co-președinte al USL și de garant al respectării protocolului USL, ar fi trebuit în acest caz să ia atitudine faţă de ieşirile lui Sorin Roşca Stănescu.
Înfiinţarea USL în februarie 2011 aducea cu sine pentru prima dată în spaţiul românesc o alianţă care avea la baza protocolului de funcţionare respectul şi susţinerea reciprocă. În ultima perioadă însă am asistat la diverse declaraţii din partea membrilor PNL cu privire la activitatea guvernului, dar şi la activitatea partenerilor de alianţă de la PSD. Unul din cele mai vocale personaje a fost Sorin Roşca Stănescu, care după ani de jurnalism a decis să oficializeze intrarea în politică.
Atacurile lui Sorin Roşca Stănescu au fost îndreptate în tot acest timp cu predilecţie către premierul Victor Ponta, dar şi către lideri importanţi ai PSD. Principalele subiecte pentru care acesta îi atacă pe pesediști sunt legate de actul semnat de Victor Ponta și Traian Băsescu, dar şi de numirile de procurori pe care Ponta le-a făcut.
Fostul jurnalist face prin declaraţiile sale valuri în rândul opiniei publice, fiind privit de cei care doresc ruperea USL drept „întruchipare” a disensiunilor existente între cele două tabere componente ale USL: PSD şi PNL.
Acuzele aduse lui Victor Ponta cu privire la coabitarea cu Băsescu vin din partea unui om care mai bine de 15 ani a fost prieten foarte bun cu Băsescu. Roşca Stănescu şi Băsescu în anii ’90, după cum prezenta Hotnews în 2005, participau la petreceri împreună, iar în timpul guvernării PSD, „Ziua” condusă de Roşca Stănescu îl susţinea pe Traian Băsescu. În 2005 Roşca Stănescu, un susţinător al puterii de atunci, a fost acuzat de Băsescu că l-ar fi şantajat. Se pare că puterea îi dă lui Sorin Roşca Stănescu „aripi”.
Venit în rândurile USL în ianuarie 2012, Roşca Stănescu a avut o ascensiune fulminantă de la simplu membru la candidat propus de PNL la parlamentare. Faptul că a venit mai târziu în rândurile Uniunii explică probabil şi lipsa de cunoaştere a protocolului USL, pe care de la începutul anului 2013 l-a încălcat în dese rânduri.
La Capitolul I, Reglementări generale, punctul 1.1.4, se specifică următoarele: „Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă, nu sunt permise”. Liberalul Roşca Stănescu a avut în perioada ianuarie – mai 2013 nu unul, ci mai multe atacuri publice împotriva colegilor de alianţă.
După o serie de atacuri la adresa lui Victor Ponta, unul dintre ultimele atacuri l-a avut ca ţintă pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Acesta afirmase că îi va trimite o scrisoare lui Traian Băsescu, prin care Parlamentul îşi manifestă disponibilitatea pentru respectarea angajamentelor avute şi care au fost făcute după 9 decembrie în faţa cetăţenilor şi a instituţiilor europene. Febra puterii l-a făcut pe Sorin Roşca Stănescu să tune şi să fulgere că preşedintele Camerei Deputaţilor nu l-a întrebat înainte de a spune că-i va trimite o scrisoare lui Traian Băsescu.
Dovezi că Sorin Roşca Stănescu a încălcat protocolul USL sunt multe. Consecinţa unor atacuri la adresa colegilor de alianţă ar fi în mod firesc excluderea sa din PNL, implicit din USL. Problema este că din partea PNL nu se sesizează nimeni cu privire la declarațiile sale. Cei din PNL au lăsat de înţeles că spiritul PNL este unul în care fiecare e liber să se exprime şi că nu se poate impune unui membru ce să spună şi ce nu.
Crin Antonescu, în calitatea sa de co-președinte al USL și de garant al respectării protocolului USL, ar fi trebuit în acest caz să ia atitudine faţă de ieşirile lui Sorin Roşca Stănescu. Dar lipsa de reacţie a lui Antonescu denotă lipsa de autoritate a acestuia în cadrul PNL. De asemenea, influenţa pe care o are Sorin Roşca Stănescu în PNL poate fi mult mai mare decât mulţi se aşteaptă. În 2004 Sorin Roşca Stănescu era văzut ca un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu şi al lui Dinu Patriciu. Este foarte clar că Sorin Roşca Stănescu nu simte presiune din partea nimănui cu privire la repercusiuni în urma declaraţiilor sale.
Până când vor mai fi tolerate aceste ieșiri publice ale lui Sorin Roșca Stănescu, care aduc atingere protocolului semnat de PSD și PNL?