Sorţii au fost norocoşi. România, şanse mari să ajungă la Euro 2016
La o primă privire pentru poziția de lider se vor bate Grecia, România şi Ungaria, aceasta e ordinea corectă a valorilor în momentul acesta, restul echipelor vor conta efectiv doar din perspectiva golaverajului.
Dacă în privinţa jocului Naţionala lui Victor Piţurcă are încă carenţe serioase, la capitolul noroc selecţionerul României nu se dezminte nici de această dată - vom avea parte de o grupă accesibilă în preliminarile Campionatului European de Fotbal din 2016. Ieri la Nisa a trecut neobservat faptul că ne-am aflat în a treia urnă valorică, adversarii pentru următoarea campanie fiind mai degrabă mediocri dacă ne raportăm la adevăratele forţe ale continentului. România va întâlni Grecia, Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe, reprezentative cu care tricolorii au un bilanţ pozitiv.
Aşadar o tragere la sorţi perfectă şi totuşi a început deja să se audă corul de văicăreli al oamenilor din fotbal - nu există grupe uşoare şi grupe grele, atunci ce zice Piţi de grupa Italiei cu Croaţia, Norvegia, Bulgaria, Azerbaidjan? Sau nu mai există echipe mici, Finlanda e o echipa periculoasă, Grecia este favorită certă. Nu trebuie uitat că Euro 2016 va avea în premieră 24 de echipe participante, din grupe se califică direct primele două plus cea mai bine clasată formaţie de pe treapta a treia, celelalte ocupante de pe locul trei urmând să obţină biletele la baraj.
La o primă privire pentru poziția de lider se vor bate Grecia, România şi Ungaria, aceasta e ordinea corectă a valorilor în momentul acesta, restul echipelor vor conta efectiv doar din perspectiva golaverajului. Ca obiectiv realist consider că ne putem fixa unul din cele două locuri care asigură prezenţa directă în Franţa, însă nu este deloc exagerat să ne gândim că putem mai mult în faţă grecilor, cu toate că amintirile recente cu Mitroglou şi compania nu sunt plăcute. După Mondialul brazilian elenii vor intra într-un proces de întinerire a lotului, vestea bună e că vom scapa de Karagounis, Salpingidis, Katsouranis sau Gekas, cea rea, grecii nu vor schimba câtuşi de puţin abordarea tactică - acelaşi fotbal închis, pragmatic şi speculativ, un joc pe contraatac, în stilul nostru însă ridicat la rangul de artă. În ceea ce priveşte Ungaria, fără îndoialăputem câştigă patru puncte din șase, am demonstrat-o şi în preliminarele pentru Rio; naţionala lui Pinter Attila nu reuşeşte să se exprime la nivel de grup, doar cu Dzsudzsak şi Szalai nu se face primăvară.
Dintre “pescari“, putem să-i includem aici şi pe irlandezi dar şi pe finlandezi, ultimii sunt singurii care pot emite pretenţii la calificare. Finlanda, locul 64 în clasamentul FIFA, nu a câştigat niciodată în faţă României în opt meciuri oficiale. Tricolorii s-au impus de şase ori, doar două partide s-au încheiat la egalitate, iar golaverajul ne scuteşte de alte comentarii, 23-3. De altfel, Naţionala noastră a înregistrat cea mai clară victorie din istorie chiar împotriva Finlandei, 9-0 pe 14 octombrie 1973, în preliminariile Cupei Mondiale găzduite de Germania Federală un an mai târziu.
Indiferent de numele antrenorului, soarta lui Piţurcă atârnă de noul şef al Federaţiei care va fi ales pe 5 martie, în mod normal România are toate atuurile să ajungă la Euro 2016. Două condiţii trebuie îndeplinite - abordarea într-o manieră inteligentă a fiecărei partide, vom înfrunta echipe de gabarit, obligatoriu trebuie săpunem mingea jos, iar selecţia să se facă strict pe criterii de valoare şi nu pe bază de favoritisme sau superstiţii.