Spitalul Universitar București va avea un heliport funcțional la anul
Spitalul Universitar de Urgență București va avea, cel mai probabil în prima parte a anului viitor, un heliport funcțional, în urma semnării miercuri de către managerul unității medicale și reprezentantul Grupului de companii MaxBet a unui protocol de colaborare.
Heliportul va fi amplasat în curtea spitalului, împreună cu un culoar suprateran de transfer al pacienților direct către Unitatea de Primiri Urgențe a unității medicale.
Managerul spitalului, Cătălin Cîrstoiu, a declarat că implementarea proiectului vizează și toate demersurile administrative, respectiv obținerea avizelor pentru construcția propriu-zisă, dar și pentru rezervarea culoarului de zbor necesar și pentru amplasarea și funcționarea sistemului de balizaj.
"Orice spital mare de urgență dintr-o capitală europeană își dorește să aibă toate acele facilități care să îi facă posibil un tratament cât mai corect și cât mai rapid pentru pacienții care reprezintă urgențe medico-chirurgicale majore. Cred că începând de la anul, cel mai probabil, vom putea fi un spital complet din acest punct de vedere, reîntregind tot ce înseamnă medicină de urgență cu un heliport pe care îl gândeam de mai mult timp, care va fi amplasat în curtea Spitalului Universitar. Încercările de a avea un heliport la SUUB sunt extrem de lungi în timp", a declarat managerul spitalului, medicul Cătălin Cîrstoiu, cu prilejul semnării protocolului, relatează Agerpres.
El a spus că tot ceea ce a fost realizat până în prezent legat de heliport s-a făcut din sponsorizări, donații și lucrări executate în regim de sponsorizare și a precizat că nici în viitor nu vor fi cheltuiți bani publici pentru realizarea acestui proiect.
"Pentru tot ce s-a făcut până acum s-au folosit numai bani veniți din sponsorizări, donații, sau să spunem lucrări executate în regim de sponsorizare. Nu a fost cheltuit niciun ban public și nu va fi cheltuit niciun ban public nici de acum înainte. Cei doi parteneri vor face tot ceea ce înseamnă lucrări în SUUB legate de heliport. Sper ca, până la sfârșitul anului 2016 — începutul anului 2017, acest heliport să fie funcțional, aceasta însemnând infrastructură, loc de aterizare, semnalizare luminoasă, culoar pentru zbor. Practic partenerii noștri vor face toate diligențele și toate demersurile pentru a ne face această surpriză enormă și anume un heliport funcțional", a explicat managerul Spitalului Universitar.
Cîrstoiu a subliniat că, în urma realizării heliportului, timpul de intervenție ar fi mult mai scurt. "Timpul de acțiune și de acordare a tratamentului ar fi mult mai scurt în situația în care ar putea ateriza aici și ar fi preluat pacientul imediat de unitatea de primiri urgențe. Este o facilitate care i-ar asigura pacientului un tratament mult mai rapid. Clipele acestea pot însemna viață", a mai spus managerul spitalului.
Conform acestuia, un culoar de zbor presupune schimbarea semaforizării din zonă.
"În urma unei reevaluări complete a proiectului, costurile necesare finalizării heliportului ajung undeva la aproximativ 150.000 de euro. Din partea noastră nu a existat niciun dubiu că ne vom implica până la finalizarea proiectului, indiferent de ce ar presupune asta și că vom oferi sumele suplimentare necesare astfel încât SUUB să aibă o unitate de primiri urgențe cu un heliport integrat", a precizat, la rândul său, Maxim Pasik, MaxBet Chairman.
Reprezentantul IPTANA SA, Gabriel Bulgaru, a estimat ca avizele necesare realizării heliportului să fie obținute în aproximativ două — trei luni.
"Locul amplasării heliportului va trebui aprobat de autoritățile aeronautice și celelalte autorități. Sigur vor fi analizate mai multe soluții privind amplasarea. Este un amplasament cu numeroase constrângeri", a spus acesta.
Heliportul va fi realizat de MaxBet, cu sprijinul IPTANA SA.