SRI în alertă: România, ţinta unor atacuri cibernetice
Mai multe instituţii ale statului român sunt ţinta unor atacuri informatice. Serviciul Român de Informaţii este în alertă. Specialiştii SRI au declanşat operaţiunea de anihilare a acestor atacuri. Mai multe instituţii cheie ale statului sunt afectate, informează România TV.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a confirmat la România TV existenţa acestor atacuri cibernetice.
"Da, pot să confirm faptul că vorbim despre un atac cibernetic şi SRI, în calitate de autoritate naţionala în domeniul cyber inteligence, derulează în prezent investigaţii ce vizează anumite instituţii din România. Doar unele din aceste atacuri sunt de natură să afecteze securitatea naţionala a României. În momentul de faţă nu pot să fac foarte multe declaraţii, dar pot să spun că aceste atacuri au ca sursă grupări de criminalitate informatică, chiar actori statali, au ca sursă grupări extremiste-teroriste. Ţinând cont că aceste acţiuni sunt încă în derulare, nu pot intra în detalii", a explicat Sorin Sava.
De asemenea, deputatul Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a afirmat că SRI este pregătit pentru a întâmpina astfel de atacuri cibernetice, care pot fi mai periculoase decât atacurile cu bombă.
"În primul rând, trebuie toţi să fim conştienţi de faptul că astfel de lucruri ni se pot întâmpla şi nouă. Terorismul nu este doar cel pe care îl vedem la televizor, ci cel pe care îl simţim sub forma aceasta, atacuri cibernetice asupra bazelor de date, astfel încât infrastructura socială poate fi afectată. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi să nu putem plăti pensiile din cauza unui atac cibernetic sau să nu putem încasa taxele şi impozitele. Sunt multe astfel de lucruri care ne pot afecta viaţa şi viaţa cetăţenilor, uneori, Doamne fereşte, mai rău decât o bombă într-o gară, o chestiune de terorism fizic. Ce mă bucur este faptul că SRI, încă de acum mulţi ani, a conştientizat pericolul şi astăzi ştiu sigur că derulează un proiect de zeci de milioane de euro pentru a putea preveni, detecta şi stopa astfel de atacuri cibernetice. Nu mă surprinde că astfel de atacuri sunt detectate de cei de la SRI şi că România reuşeşte să le facă faţă. Rusia este o zonă de unde ne putem aştepta la atacuri. Sunt oameni şi sunt grupări care creează viruşi pentru a face după aceea antiviruşi. Sunt situaţii cu potenţial terorist doar pentru a face rău acestor societăţi. Din păcate încă nu suntem total pregătiţi şi cred că eforturile trebuie înteţite", a declarat Sebastian Ghiţă.