SRS: În Consiliile de Administraţie e plasată clientela partidelor
Măsura Guvernului de a stabili un raport de şase la unu între salariile medii brute pe ramură este corectă, dar rămâne în discuţie problema veniturilor obţinute de managerii şi membrii CA din companiile de stat, având în vedere că în Consiliile de Administraţie, cu rare excepţii, este plasată "clientela" guvernanţilor şi partidelor, consideră senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu.
"Mă feresc cât pot de mult de populism. Şi totuşi, nu pot să nu remarc faptul că măsura Guvernului Ponta de a stabili un raport de şase la unu între salariile medii brute pe ramură este corectă şi echitabilă. Este adevărat, aceasta s-a întâmplat după destul de multă bâlbâială. Pentru că, la început, Victor Ponta a dorit o lege cu care niciun parlamentar nu ar fi putut fi de acord. Era preconizată un fel de amputare artificială a salariilor unor bugetari. Până la urmă, ordonanţa de urgenţă aprobată în Parlament a fost o soluţie corectă şi constituţională. Şi, mai ales, aplicabilă", susţine marţi Sorin Roşca Stănescu, într-un articol publicat pe blogul său.
În opinia acestuia, a rămas în suspans problema veniturilor. "Veniturile pot depăşi de câteva ori salariul. Nu cumva ne întoarcem de unde am plecat? E bine sau este rău că într-o societate cu capital de stat, în funcţie de criteriile de performanţă, managerii, dar şi membrii Consiliilor de Administraţie pot obţine, la capătul anului sau chiar lunar, sume care, cel puţin aparent, eludează prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate în Parlament? Da şi nu", afirmă Sorin Roşca Stănescu.
El subliniază că la baza oricărui contract de management, fie că e vorba de o societate de stat, fie de o societate particulară, trebuie să stea criterii de performanţă stabilite "cu scrupulozitate" şi a căror îndeplinire să fie urmărită corect.
Potrivit acestuia, în cazul unui plan de management bun care aduce profit societăţii "un venit de câteva ori mai mare decât salariul nu este neruşinat, ci meritat".
"Dar nu şi în situaţia în care contractul de management este făcut cu dedicaţie. Scris doar de către una dintre părţi. Adică chiar de manager. Este neruşinat acest venit dacă parametrii de performanţă sunt prea modeşti. Sau dacă urmărirea de către Consiliul de Administraţie nu este corectă. Şi, iată, ajungem la cheia problemei. În Consiliul de Administraţie, cu rare excepţii, este plasată clientela guvernanţilor, a partidelor. Din nefericire mulţi membri CA văd în acest statut doar o sursă de a câştiga cât mai mulţi bani. Nu şi o responsabilitate. Ei sunt interesaţi să închidă ochii pentru că şi veniturile lor, bazate pe aceleaşi criterii de performanţă, sunt proporţionale cu veniturile managerilor. Ei bine, aici ceva nu este în ordine", susţine senatorul liberal.