Statul a încasat peste o jumătate de miliard de lei din timbrul de mediu în 2014
Încasările din timbrul de mediu s-au cifrat, în primele nouă luni ale anului, la peste 523,2 milioane lei, în timp ce cuantumul total înregistrat de la introducerea taxei în primăvara anului 2013 se situează la 1,161 miliarde de lei, a declarat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
"Suma totală încasată de la introducerea timbrului de mediu este de 1.160.709.778,06 lei, din care, în primele nouă luni ale anului 2014, a fost încasată suma totală de 523.200.119,99 lei. Şi nu trebuie să uităm că, în anul 2013, am fost obligaţi să restituim sume importante celor care au câştigat în instanţă acţiunile întreprinse împotriva vechilor taxe pe poluare (...) Aş vrea să fac o precizare importantă: sumele colectate din timbrul de mediu, dar şi din celelalte taxe de mediu, sunt utilizate exclusiv pentru diverse programe de mediu, pe care Administraţia Fondului pentru Mediu le derulează şi care au ca obiective principale protejarea mediului înconjurător, reducerea poluării şi reducerea gaze lor cu efect de seră', a menţionat Gearâp pentru Agerpres.
În data de 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, din acel moment taxa auto urmând să fie calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.
Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro5, Euro4 şi Euro3 formula ia în calcul în proporţie de sută la sută emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică. Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro3 şi Euro4 în cazul versiunilor diesel.