Statul ia mai mulți bani de la OMV
Petrom profit. OMV Petrom a făcut public bilanțul pentru primul semestru al anului 2014 iar anul acesta profitul companiei este în scădere, fiind de „numai” 1,9 mld lei, adică aproximativ 450 de milioane de euro, cu 22% mai mic decât perioada similară a anului trecut.
Taxa de stâlp. Principalul motiv care a dus la scăderea profitului OMV Petrom, potrivit conducerii companiei, a fost introducerea taxei pe stâlp și majorarea altor taxe, compania plătind astfel cu 370 de milioane de lei mai mult către bugetul statului. Foarte important este faptul că jumătate din profitul grupului OMV provine din România, de la Petrom!
Anul trecut, OMV Petrom a avut un profit record de 1,1 miliarde de euro, iar toată lumea a fost scandalizată de sumele imense pe care austriecii le câștigă în România. Acum, când statul a găsit o metodă prin care să își însușească o sumă mai mare din profiturile companiei, o parte a presei se agită că scăderea profitului este un semnal negativ. Într-adevăr, dacă profitul ar fi scăzut de la 1 miliard de euro pe an, la 10 milioane de euro, ar fi fost ceva grav, dar când ai, după 6 luni, 450 de milioane de euro profit, cred că lucrurile sunt în continuare cât se poate de bune pentru austrieci.
Interesant este că atacurile vin doar prin intermediul presei, deoarece niciun politician nu riscă să spună că este rău că statul a încasat 370 de milioane de lei în plus față de anul trecut. Gândiți-vă că altfel acești bani ar fi ajuns în buzunarele cine știe cărui acționar străin, ar fi părăsit România. Așa, vor putea fi folosiți pentru școli, spitale, drumuri, sau altele, cum ar fi reducerea CAS.
Citeşte şi: Profitul Grupului OMV Petrom a scăzut cu 42% în primul semestru, la 1,38 miliarde lei
Privatizarea Petrom. De asemenea, în aceste condiții, în care statul încasează o groază de bani an de an din taxe și impozite, privatizarea Petrom nu mai pare o afacere atât de proastă, având în vedere investițiile făcute, locurile de muncă create și faptul că înainte de privatizare Petromul era o altă companie de stat căpușată de tot felul de „afaceriști”.
Revenind la motivele pentru care OMV Petrom s-a văzut nevoită să plătească mai mulți bani statului, principalul fiind taxa pe stâlp (162 mil. lei), se pare că aceasta n-a fost deloc dăunătoare, așa cum ne avertiza Opoziția. Prețurile nu au crescut (dimpotrivă, datele INS indică o ușoară scădere a lor) iar populația nu a fost afectată, taxa fiind destinată exclusiv societăților comerciale. În schimb, vistieria statului s-a umplut iar acest lucru face posibilă, așa cum am menționat anterior, implementarea unor noi măsui beneficie economiei, cum ar fi reducerea CAS.
Așadar, taxa pe stâlp s-a dovedit a fi un pariu câștigător. Chiar foarte câștigător.
Ştirile orei
statul trebuie sa acopere gaura creata de Sova ,la combinatele energetice...
ia statul mai mult?
sau mai putini?
sau deloc?