Statul şi-a rectificat în scădere veniturile din privatizare pe 2013. De patru ori mai puţin
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) rectifică în scădere cu 1,41 miliarde lei (318,2 milioane euro) veniturile din privatizare în acest an, la 448,8 milioane lei, şi mizează pe încasări din dividende uşor mai mari, de 1,39 miliarde lei.
"Se majorează veniturile din dividende cu suma de 117,98 milioane lei şi alte venituri cu suma de 1,73 milioane lei, ca urmare a înregistrării în execuţie a unor venituri mai mari decât cele prognozate. Se diminuează veniturile din privatizare cu suma de 1,41 miliarde lei (...)", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei. OPSPI estima iniţial că va încasa în acest an 1,86 miliarde lei din privatizare.
Din dividende, Oficiul se aşteaptă să încaseze în acest an 1,39 miliarde lei, cu aproximativ 5% mai mult faţă de nivelul prognozat anterior, de 1,27 miliarde lei. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, încasările de dividende în primele opt luni ale anului în curs au depăşit cu 9,2% nivelul propus.
Reducerea estimărilor privind încasările din privatizări are ca efect rectificarea bugetului pentru anul în curs al OPSPI, astfel că veniturile totale sunt estimate să scadă de la 3,14 miliarde lei la 1,84 miliarde lei (415,3 milioane euro). În luna iulie a fost creată o nouă structură, Departamentul pentru Energie, care a preluat cele mai importante companii din sectorul energetic de la Ministerul Economiei
De asemenea, atribuţiile pentru sectorul energetic ale OPSPI au fost transferate Departamentului pentru Energie, în timp ce Ministerul Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini.
O parte semnificativă a bugetului OPSPI este asigurată de Transgaz Mediaş (TGN), care a lansat în luna aprilie o ofertă secundară pentru vânzarea pe bursă a încă 15% din acţiuni. Vânzarea acţinilor a adus 315 milioane lei (72 milioane de euro), cu 19 milioane de euro sub valoarea maximă care putea fi obţinută. Statul controlează în prezent Transgaz prin Ministerul Finanţelor Publice.
O altă de companie de stat, Romgaz Mediaş, aflată la Departamentul pentru Energie, ar urma să scoată în noiembrie pe bursă un pachet de 15% din acţiuni, operaţiune prin care statul ar putea obţine 600 milioane euro.