Schimbările din Statutul deputaţilor şi senatorilor, adoptate în plen
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, azi, modificările cerute de Curtea Constituţională la Statutul deputaţilor şi senatorilor.
Comisiile juridice din cele douã Camere şi Comisia specialã pentru Statut au decis, azi, în şedinţã comunã, sã aplice pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese o sancţiune de 10% din indemnizaţie pe o perioadã de maximum trei luni.
Modificarea Statutului a fost adoptatã de parlamentari cu 343 voturi "pentru", 51 "împotrivã" şi 57 de abţineri. Grupurile parlamentare ale PDL au anunţat că se abţin de la vot.
Decizia a fost luatã ca urmare a ultimei hotãrâri a Curţii Constituţionale, care a stabilit cã un parlamentar aflat în conflict de interese nu poate fi sancţionat cu interzicerea participãrii la lucrãrile Parlamentului.
Parlamentarii PDL se abţin la vot deoarece soluţia gãsitã de Comisia juridicã de reducere a indemnizaţiei parlamentarilor care se află în conflict de interese este "şi o rezolvare şi o nerezolvare a problemei", susţine senatorul PDL, Cristian Rădulescu.
Rădulescu a mai spus cã PDL susţine că parlamentarii aflaţi în conflict de interese sã fie sancţionaþi cu întreruperea mandatului şi a iniţiat în acest sens o propunere legislativã.
Deputatul PPDD Radu Popa a precizat cã prelungirea dezbaterilor la Statut nu este în interesul nimãnui şi cã adoptarea acestui proiect a întârziat nepermis de mult, citează Mediafax. PPDD susţine cã apartenenţa la forul legislativ nu trebuie sã fie asociatã cu privilegii.
În 21 martie, PDL a depus o contestaţie la Curtea Constituţională în privinţa Statutului parlamentarilor.
"Sesizarea noastră cuprinde două capete de acuzare, unul se referă la articolul privind sancţionarea parlamentarilor care se află în stare de incompatibilitate, iar celălalt la introducerea unui text care spune că orice altă dispoziţie contrară actului normativ se abrogă", declara, la acea dată, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
În 20 martie, plenul reunit al celor douã Camere a adoptat Statutul deputaţilor şi senatorilor în forma stabilitã de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminatã ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale.
Membrii comisiilor au decis anterior sã modifice termenul în care parlamentarii gãsiţi incompatibili de ANI vor putea contesta raportul Agenţiei, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI. O altã modificare adusã în Comisii se referea la perioada de şase luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese sã participe la şedinţe, aceastã perioadã fiind stabilitã la 30 de zile. În 27 martie, Curtea Constituþionalã a decis cã sunt neconstituţionale ambele modificări.