Stelian Tănase propune o nouă lege de funcționare a TVR
Televiziunea Română a lansat în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ pentru organizarea și funcționarea serviciului public de televiziune, se arată într-un comunicat al TVR
"Am trimis comisiilor parlamentare documentul ca punct de plecare pentru adoptarea unei noi legi a televiziunii publice", declară președintele-director general al TVR, Stelian Tănase, citat în comunicatul menționat.
De asemenea, propunerea este supusă analizei pe site-ul tvr.ro. Documentul urmărește să contureze "un cadru legislativ modern, care să asigure buna funcționare a acestui serviciu dedicat publicului".
Proiectul prevede reorganizarea distinctă a Societății Române de Televiziune (SRTv) într-o nouă entitate: Serviciul Public de Televiziune (SPTv), plasat sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice (CSMP).
Consiliul va fi format din 13 membri, propuși de Senat, Camera Deputaților, Guvern, Președinție, Academia Română, Banca Națională și asociații profesionale de media și creație, și învestit de Parlament. Membrii CSMP nu vor face parte din partide sau alte structuri politice și vor prezenta un raport către Parlament o dată la șase ani.
Conducerea executivă a SPTv urmează să fie asigurată de un director general executiv, numit de CSMP în urma unui concurs.
Propunerea legislativă prevede furnizarea permanentă și obligatorie de către SPTv a serviciilor de programe de televiziune către public, în schimbul unei taxe de televiziune care va fi indexată potrivit coeficientului de inflație.
"Criza profundă prin care televiziunea publică trece de mai mulți ani trebuie să înceteze. Instituția are nevoie de o schimbare fundamentală a paradigmei legislative și văd în această propunere o soluție pe termen lung. Am trimis comisiilor parlamentare documentul ca punct de plecare pentru adoptarea unei noi legi a televiziunii publice", declară Stelian Tănase.
Comunicatul amintește că, în luna aprilie, TVR a inițiat o masă rotundă cu tema "Televiziunea publică în spațiul media din România. Situația actuală — cauze — perspective — soluții", la care au participat și reprezentanți ai societății civile. În urma discuțiilor, ONG-urile prezente "și-au dat acordul asupra principiilor unei noi legi pentru organizarea și funcționarea Serviciului Public de Televiziune", precizează sursa citată.
Principiile au fost lansate apoi în dezbatere publică, toți cetățenii României putând trimite propuneri. În urma observațiilor primite, specialiștii TVR au redactat proiectul, care poate fi consultat pe siteul tvr.ro în secțiunea dedicată.
Observațiile pot fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la 30 septembrie 2015.