Stenograme: Căncescu: Vrei să ştii pentru ce putem să fim acuzaţi? Pentru neglijenţă în serviciu, bă!
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, se aştepta să fie cercetat penal pentru că a aprobat plata unor lucrări neefectuate, dar susţinea că ar putea fi acuzat cel mult de neglijenţă în serviciu, potrivit stenogramelor interceptărilor efectuate în dosarul în care este cercetat de DNA pentru fapte de corupţie.
Poziţia sa reiese dintr-o discuţie purtată în data de 14 august 2014 cu vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, la rândul său urmărit penal de procurorii anticorupţie în acelaşi dosar.
Căncescu (C): Ce tu te simţi ... În ceea ce se întâmplă acum cu DNA-u', simţi să avem noi cea mai mică vină?
Pascu (P): Nu.
C: Te întreb. Nici una. Nici una. (n.n.-ridică glasul)
P: Este, este de ...
C: Faptul că am plătit pe lucrări nefăcute...
P: Este o dezorganizare şi nişte oameni de c... care au profitat...
C: Păi? Vrei să ştii pentru ce putem să fim acuzaţi?
P: Că nu ...
C: Pentru neglijenţă în serviciu, bă...
P: Da.
C: Neglijenţă în serviciu şi aici putem fi acuzaţi. Asta mi-e mie teamă că...'.
În timpul aceleiaşi discuţii, Căncescu s-a plâns de faptul că unii subalterni refuzau să execute anumite acţiuni, prin care să-l ajute să-şi acopere activitatea infracţională.
'Căncescu (C): Şi eu vreau acolo să acţionăm cum nu se poate mai corect, să ştii. Adică am pus-o şi pe Dumbrăveanu. Tu ştii că se certa cu Ispas la mine? Le-am zis, bă, vă sancţionez pe amândoi!
Pascu (P): Da' eram acolo.
C: Nu vroia să facă, nu vroia să facă...
P: Dispoziţie.
C: Dispoziţie. Bă, femeia asta e tâmpită rău! Ce însemna ... Hai că pricep că alte chestii nu face, da' o dispoziţie ce responsabilitate juridică înseamnă, mă? Pentru ea? Şi şi acolo să ştii că noi va trebui s-o urmărim pas cu pas'.
O altă interceptare ambientală a unei discuţii dintre cei doi relevă, potrivit procurorilor DNA, faptul că Aristotel Căncescu nu a dispus nicio măsură managerială pentru a recupera prejudiciul cauzat CJ Braşov 'prin plata unor sume exorbitante firmelor pentru lucrări neefectuate', dar şi faptul că 'era mai preocupat cum să mascheze aceste nelegalităţi'.
'Pascu (P): Da, ia spuneţi, aţi vorbit aseară?
Căncescu (C): Da, mă.
P: Şi cum e? Că eu am blocat raportul procedurii deocamdată...
C: Mai lasă-l până săptămâna viitoare.
P: Ştii de ce? Pentru că... Fii atent! Deci... să vadă cine e în comisie, dacă...
C: Hai, lasă-l să vorbim, eu vreau să-l fac să plătească Şi ştii ce facem, mâine propun în şedinţă să plătim la Făgăraş 8 miliarde, că avem datorie la Făgăraş la el vreo 30.
P: Da' tre' să-l convingeţi pe Dumbrăvean să fie de acord cu... ştiţi, că ea zice că suntem în afara contractului ca termen, deci acolo să găsim....
C: Ce să-l conving, mă pe ăsta ? Vreau să-i cer să-şi dea demisia.
P: Sau Claudia, dacă nu, p... calului că şi ea e....
C: Da stai puţin, da ălea-s lucrări făcute, băi, indiferent ce, îs lucrări făcute şi-s cu acceptul nostru, nu?
P: Asta tre' să vorbiţi, ca să fie de acord cu prelungire de contract. Bun, şi atunci ăsta-l ţin până săptămâna viitoare?
C: Ţine-l da, până săptămâna viitoare.
P: Da, o.k !'.
Citeşte şi: Înconjurat de penali, Iohannis dă lecții despre „curățirea partidelor”
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe, 7 octombrie, ca preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de DNA pentru fapte de corupţie.
Procurorii DNA au susţinut că au fost plătite abuziv sume uriaşe de bani de Consiliul Judeţean Braşov societăţii Gotic SA, reprezentată prin directorul general Ion Diniţă la vremea încheierii contractului, în prezent deputat, înregistrându-se majorări şi cu 1.046% de faţă de valoarea iniţială a lucrărilor.
Anchetatorii au constatat că Aristotel Căncescu a oferit, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui CJ Braşov şi funcţionarilor cu funcţii de conducere din instituţie, firmei SC Gotic SA două contracte - unul încheiat în noiembrie 2006 privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 - 29+050 Racoş - Rupea şi cel din septembrie 2007 pentru lucrările de întreţinere, reparaţii şi salubrizare a drumurilor judeţene din Braşov (întreţinere şi salubrizare în sezonul rece - deszăpeziri, precum şi întreţinerea şi reparaţii pe timp de vară) pe o perioadă de 6 ani.
DNA precizează că prejudiciul total cauzat bugetului CJ Braşov prin achitarea în mod nelegal, 'din dispoziţia abuzivă a lui Aristotel Căncescu', a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic ca urmare a derulării contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.