Ştiinţă: De ce sunt roşcaţii pe cale de dispariţie?
Gena responsabilă pentru părul roşcat ar putea fi pe cale de dispariţie. Cercetătorii cred că această genă e de fapt un răspuns la vremea înnorată din Scoţia, Irlanda şi Nordul Angliei şi cum aceste condiţii meteo sunt din ce în ce mai rare, zilele roşcaţilor sunt numărate, potrivit The Independent.
Nicole Kidman, Tori Amos şi David Caruso... Sunt doar trei dintre vedetele care au impresionat publicul nu doar prin talentul lor actoricesc sau muzical, ci şi prin înfăţişarea uşor neobişnuită: păr roşcat aprins şi ten palid plin de pistrui. E-adevărat, pistruii au cam dispărut în ultimii ani, în urma unor operaţii estetice...
Cercetătorii de la compania ScotlandsDNA spun că gena care produce culoarea roşcată a părului ar fi pe cale de dispariţie, din cauza încălzirii climatice.
Concret, geneticienii spun că motivul pentru care unii oameni au păr roşcat este că neavând parte de suficient soare, s-au adaptat în timp pentru a asimila mai bine lumina solară.
"Clima este în schimbare, iar acest lucru afectează gena responsabilă de părul roşcat. Dacă în viitor va fi mai mult soare, se vor împuţina oamenii purtători ai genei", cred oamenii de ştiinţă.
Combinaţia dintre părul roşcat şi ochii albaştri este cea mai rară din lume. Cei mai mulţi roşcaţi cu ochi albaştri se află în Scoţia, motivul fiind numărul mic de zile însorite. Problema e că şi în Scoţia clima se încălzeşte, iar soarele apare tot mai des. Prin urmare, numărul roşcaţilor va scădea, avertizează cercetătorii.
Există însă şi experţi care dau asigurări că "acest lucru se va întâmpla abia peste câteva sute de ani".
Cel mult 2% din populaţia planetei are păr roşcat. Cei mai mulţi sunt în Scoţia, unde "roşcovanii" reprezintă 13 procente din numărul total al locuitorilor ţării, iar alţi 40% se presupune că poartă gena responsabilă cu părul roşcat.
Şi ca şi cum "criza" de roşcaţi nu ar fi fost suficientă, Le Monde scrie că una dintre cele mai importante bănci de spermă din lume, Cryos International din Danemarca a provocat o polemică în 2011, când a anunţat că nu mai acceptă donatori roşcaţi... din cauza lipsei cererii.