Stolojan: USL nu poate prezenta un Cadru strategic naţional privind dezvoltarea României
Liderul europarlamentarilor Partidului Democrat Liberal, Theodor Stolojan, a susţinut, sâmbătă, că actuala guvernare este incapabilă să prezinte o concepţie care să fie acceptată de Comisia Europeană în ce priveşte Cadrul strategic naţional privind dezvoltarea României în perioada 2014-2020.
'Comisiile de specialitate trebuie să-şi pună imediat în atenţie această problemă. De ce? Pentru că actuala guvernare demonstrează că este incapabilă să vină cu o concepţie care să fie acceptată cât de cât de CE ca o bază solidă de discuţie în acest domeniu. În februarie s-a prezentat o listă de piaţă, din partea guvernării actuale, fiecare minister spunea cam ce ar dori el să cumpere pe banii respectivi (fondurile UE alocate României în perioada 2014-2020, n.r.). Răspunsul CE îl cunoaşteţi cu toţii, a fost descalificant.(...) S-a prezentat din nou un document de 167 de pagini, care este pe site-ul MFE şi care a primit din nou aprecieri necorespunzătoare. De ce? Pentru că... nu pot să garantez, dar părerea mea este că a fost elaborat de o firmă sau alta şi s-au prevăzut acolo din nou o serie de dorinţe, în domeniul cutare vrem să facem cutare, cutare.. Or, ceea ce CE aşteaptă din partea României e o gândire strategică şi proiectele', a spus Stolojan, în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare al PDL.
El a adăugat că în perioada 2014-2020 România va beneficia de aproape 40 de miliarde de euro din bugetul UE şi că e de datoria ţării noastre să precizeze ce doreşte să facă cu aceste fonduri, la care se va adăuga efortul naţional.
'Comisiile (de specialitate ale PDL, n.r.) trebuie să urmărească, în continuare, ce se întâmplă în politicile publice promovate de către actuala guvernare, dar ceea ce aş recomanda cu multă tărie în această perioadă este ca aceste comisii să se concentreze pe ceea ce România, în acest an, trebuie să prezinte UE şi CE: Cadrul strategic naţional privind dezvoltarea României în perioada 2014-2020 şi cu cealaltă componentă care priveşte dezvoltarea agriculturii', a spus Stolojan.
El a mai apreciat că actuala guvernare ar fi trebuit să mobilizeze societatea civilă şi asociaţiile profesionale într-o dezbatere naţională pe această temă. Stolojan a adăugat că există un alt document care trebuie negociat cu CE, referitor la agricultură.
'Suntem într-o tăcere totală. Nu pot garanta, dar din unele informaţii rezultă că Ministerul Agriculturii a solicitat unor firme să-i pregătească acest document. Cred că e de datoria noastră, a comisiilor de specialitate, să acţionăm în această direcţie, să tragem un semnal serios de alarmă că nu este de joacă cu această negociere a viitorului României în următoarea perioadă de şapte ani de zile', a spus Stolojan.