STRATEGIA NAŢIONALĂ DE APĂRARE a fost votată în Parlament

| 23 iun, 09:15

Strategia Naţională de Apărare, prezentată luni de preşedintele Klaus Iohannis în faţa senatorilor şi deputaţilor, a fost votată în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 14.20 Votul în favoarea adoptării Strategiei Naţionale de Apărare a fost la limită. Faţă de numărul minim de voturi necesar trecerii legii, de 278 de voturi, au fost exprimate 282 de voturi în favoarea proiectului de lege.

Citeşte AICI Strategia Naţională de Apărare

UPDATE 13: 40 Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării a început marţi la Parlament, în prezenţa premierului interimar Gabriel Oprea.

Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, la această şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 320 de parlamentari.

 

UPDATE 13: 24 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat marţi că dezbaterile privind Strategia Naţională de Apărare vor avea loc marţi, la ora 13,30, arătând că avizul solicitat comisiilor de politică externă nu este obligatoriu, ci consultativ.

 

UPDATE 13:05 Comisiile pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au putut da marţi aviz pe Strategia Naţională de Apărare din lipsă de cvorum.

"Comisiile nu au dat aviz, eu mă bucur că totuşi am discutat pe fond despre o problemă absolut importantă pentru toate instituţiile statului şi care, indiferent de cine o elaborează, priveşte pe termen lung modul în care România se va raporta la politica de securitate şi asupra politicii externe. Le-am explicat colegilor că a existat o greşeală a Birourilor permanente care la discuţia pe fond trebuia să sesizeze şi Comisiile de politică externă, pentru că peste tot în spaţiul european, când se discută despre securitate, se discută şi de politică externă", a declarat preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip. 

Potrivit unor surse parlamentare, şedinţa de marţi a plenului reunit al Camerei şi Senatului în care urmează să se dea vot pe Strategia Naţională de Apărare ar putea fi amânată în lipsa acestui aviz de la Comisiile de politică externă.

 

Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015 - 2019 este dezbătută marti de plenul Parlamentului şi urma să fie votată în această după - amiază, transmite Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia Naţională de Apărare a Ţării, intitulată "O Românie puternică în Europa şi în lume", arătând că acest document este o "declaraţie" pe care România o face.

"Strategia Naţională de Apărare revine în obligaţia legală a preşedintelui României. Acest document nu este însă şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane, nici al câtorva instituţii. Strategia Naţională de Apărare e mult mai mult decât atât. Este o declaraţie pe care România o face. Ea îşi propune să răspundă unor nevoi şi aşteptări şi priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul. Prin obiectivele şi conţinutul său, Strategia Naţională de Apărare se referă, de fapt, la apărare şi securitate naţională în ansamblu, iar cele două concepte merg împreună", a spus Iohannis, luni, în plenul reunit al Parlamentului.

Citeste si: Apariţie neaşteptată la discursul lui Klaus Iohannis, în Parlament

El a spus că prezentarea Strategiei Naţionale de Apărare în termen de şase luni a fost, pe lângă obligaţia legală, şi un angajament personal şi a menţionat că România puternică înseamnă şi un stat care contribuie la democraţie şi libertate, la menţinerea securităţii colective împreună cu aliaţii săi.

"Consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, întărirea profilului României în NATO şi UE, aprofundarea cooperării cu statele vecine şi cu cele din flancul estic al NATO şi intensificarea cooperării regionale se numără printre obiectivele naţionale de securitate pe care Strategia le afirmă. Garantul principal al securităţii României este Alianţa Nord-Atlantică. România este la rândul ei puternică într-o Alianţă Nord Atlantică puternică şi într-o Uniune Europeană puternică. Angajamentul tuturor partidelor politice de a creşte bugetul pentru apărare la 2% până în 2017 este semnalul că România înţelege cerinţele momentului şi îşi asumă responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate, nu doar un beneficiar, o ţară care proiectează securitate şi stabilitate în zonă. Pe lângă apartenenţa noastră la NATO, trebuie să dovedim că avem capabilităţile necesare pentru a participa la apărarea colectivă", a arătat şeful statului.

Iohannis a precizat că Strategia Naţională de Apărare aduce câteva noutăţi, indicând că documentul operează cu un concept de securitate naţională extinsă.

"În afara elementelor care ţin de apărare, de ordine publică sau de activitatea de informaţii şi contrainformaţii, securitatea nu mai poate fi separată de un mediu economic competitiv, de stabilitatea financiar-bugetară, de existenţa unor sisteme publice - educaţie, sănătate, pensii - funcţionale şi adaptate schimbărilor, de protecţia infrastructurilor critice sau de capacitatea de a răspunde la problemele de mediu. Este momentul ca în perioada următoare să construim consens politic în jurul acestor teme esenţiale, un consens politic care să producă în mod real reformă şi legislaţie durabilă", a spus preşedintele Iohannis.

Citeste si: Victor Ponta a făcut publică fişa de observaţie a medicilor turci

Şeful statului a precizat că Strategia Naţională de Apărare îşi propune o abordare integratoare şi echilibrată, care aduce la un loc dimensiunea de apărare, militară, cu cea de ordine publică, de informaţii, contrainformaţii, de securitate, economică, energetică, diplomatică, managementul situaţiilor de criză şi cea educaţională, de sănătate, socială şi demografică.

Comisiile de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, pe 17 iunie, Strategia Naţională de Apărare.

Şeful statului a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema Strategiei la începutul lunii iunie.

Zilele trecute, Strategia a fost prezentată şi reprezentanţilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.

Pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare au fost consultate comisiile de apărare ale Parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ